ЕС обмисля таван на цената за руския дизел до $100 за барел

ЕС и Свят 27.01.2023 10:05 Снимка: ДНЕС+

ЕС обмисля таван на цената за руския дизел до $100 за барел

Европейският съюз предлага да ограничи цената на висококачествените руски рафинирани горива за износ, като дизел, до 100 долара за барел, съобщава "Блумбърг".

Европейската комисия обмисля ценови таван, след като Г-7 предложи диапазон, базиран отчасти на съществуващия таван за руския суров петрол.

ЕС е готов да забрани вноса на рафинирани руски продукти от 5 февруари като част от усилията да санкционира Русия за нахлуването ѝ в Украйна.

Съюзът и Г-7 искат да наложат таван на цените на руския износ за трети страни, но ценообразуването е променливо и нестабилно. По-високата цена от 100 долара за барел ще се прилага за продукти като дизела, които се търгуват с надценка спрямо суровия петрол. Ограничение от 45 долара за барел ще се прилага за горива като мазут. Тези цифри подлежат на промяна по време на разговорите със страните членки.

Преговорите за тавана на цените се усложняват от усилията на ЕС да балансира две конкуриращи се цели - ограничаване на руските приходи и предотвратяване на скокове на цените или недостиг на ключови продукти на световния пазар. ЕС ще трябва единодушно да постигне съгласие за нивата на ценовия таван, които след това Г-7 ще трябва да одобри.

Дипломатите от ЕС ще започнат да обсъждат въпроса в петък, като се очаква разгорещените преговори да продължат през следващите няколко дни, тъй като част от страните искат да наложат по-строги ограничения върху руските приходи от износ на петрол и да засилят по-широките санкции на ЕС срещу Москва.

Европейските служители са притеснени по-специално от недостига на дизел след забраната, а таванът на цените има за цел да гарантира, че руската суровина все още може да се продава в други части на света.

Основните фючърси на дизела в момента се търгуват на около 130 долара за барел в Северозападна Европа, според данните на ICE Futures Europe.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648