ЕМА не е сигурна дали жените са изложени на по-висок риск от съсиреци от ваксината на AstraZeneca

ЕС и Свят 17.09.2021 17:12 Снимка: ДНЕС+

ЕМА не е сигурна дали жените са изложени на по-висок риск от съсиреци от ваксината на AstraZeneca

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не може да потвърди от наличните данни дали жените и младите възрастни са изложени на по-висок риск от редки кръвни съсиреци с ниски тромбоцити след ваксинация с препарата на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca срещу COVID-19, информира "Ройтерс".

Ограничения в начина на събиране на данните означавали, че EMA не може да идентифицира някакъв специфичен рисков фактор, който да прави състоянието, тромбоза със синдром на тромбоцитопения, по-вероятно, уточниха от агенцията.

Европейската комисия поиска научно мнение от ЕМА след съобщения по-рано тази година за тромбоза със синдром на тромбоцитопения, свързани с ваксината, което накара много държави от ЕС да преустановят използването на препарата, по-рано разглеждан за ключов за плановете за имунизация в Общността. 

EMA отбеляза, че повтаря, че втората доза от двудозовата ваксина, разработена заедно с Оксфордския университет, продължава да се прилага между четири и 12 седмици след първата.

"Няма доказателства, че забавянето на втората доза има някакво влияние върху риска от тромбоза със синдром на тромбоцитопения", увериха от EMA.

Агенцията също така изтъкна, че понастоящем не могат да бъдат дадени окончателни препоръки за използването на различна ваксина за втора доза след първа с препарата на AstraZeneca./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448