ЕК с мерки, за да се справи с корупцията сред служители си

ЕС и Свят 07.03.2023 17:17 Снимка: ДНЕС+

ЕК с мерки, за да се справи с корупцията сред служители си

Европейската комисия/ЕК/ предприема незабавни мерки заради възникнали съмнения за конфликт на интереси и корупция в полза на Катар, съобщи БТА. Говорител на комисията обясни, че незабавно влизат в сила промени, които предвиждат служителите да могат да пътуват за сметка на организатори на събитие, само ако разноските се покриват от държава от ЕС, от ООН или страните от Г-7 и Г-20, от частни или държавни университети, когато пътуването е с академична цел. 

„Искаме да избегнем и усещането за конфликт на интереси”, заяви говорителят. По думите му ЕС не следва да преразгледа споразумението в областта на въздухоплаването с Катар, договорено по времето на пътуванията на директора на транспортната дирекция, уличен, че е посещавал многократно Доха за сметка на Катар.

Говорителят отбеляза също, че ЕК се стреми служителите да имат всички средства да защитят институцията и себе си от всякакви злоупотреби и съмнения за конфликт на интереси. 

Омбудсманът на ЕС съобщи преди дни, че изпраща въпроси на ЕК по случая с нейния високопоставен служител. Говорителят днес разясни, че става дума за проверка, а не за разследване, като комисията има срок за отговор до юни. 

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543