Разпитват обвиняемите по "Катаргейт" другата седмица

ЕС и Свят 14.09.2023 14:41 Снимка: ДНЕС+

Разпитват обвиняемите по "Катаргейт" другата седмица

Обвиняемите по разследването за предполагаема корупция в Европейския парламент, станало известно като "Катаргейт", ще бъдат разпитани от съдия следващия вторник, съобщиха медии в Белгия. Уточнява се, че съдията ще прецени дали срещу тях да бъдат повдигнати допълнителни обвинения. Това решение ще подлежи на обжалване, допълват медиите.

Отбелязва се, че по случая бяха привлечени доскорошният заместник-председател на ЕП Ева Кайли (Гърция), партньорът й Франческо Джорджи (Италия), евродепутатите Марк Тарабела (Белгия) и Андреа Коцолино (Италия), бившият евродепутат Антонио Панцери (Италия), признал се за виновен в ръководството на организирана престъпна група, синдикалистът Лука Визентини и лобистът Николо-Фига Таламанка.

Те са разследвани по подозрение, че са получавали облаги от Катар и Мароко, за да се повлияе на решения, свързани с политиката на ЕС към тези две държави. Обиски бяха извършени и в имоти на евродепутата Мари Арена (Белгия), но досега тя не е била разпитвана и обвинена. Първоначалният съдия по делото Мишел Клез си направи отвод, след като бе установено, че синът му и синът на Арена са имали делови отношения, пряко свързани с разследваните действия. В дома на сина на Арена бяха открити 280 хиляди евро в брой. При претърсването на дома на Кайли и Джорджи, както и в куфар, пренасян от нейния баща, бяха намерени около 1,5 милиона евро. Кайли отрича обвиненията, но изтърпя няколко месеца в затвора, преди да бъде освободена и да се върне на работа в ЕП, предаде БТА. 

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731