ЕК: Русия се опита да ни изнудва с енергетиката, затова ускорихме прехода към чиста енергия

ЕС и Свят 13.09.2023 11:38 Снимка: ДНЕС+

ЕК: Русия се опита да ни изнудва с енергетиката, затова ускорихме прехода към чиста енергия

Европейската комисия публикува прегледа на дейността си за изминалата година.

В доклада се припомня, че преди година ЕС беше изправен пред едно от най-големите предизвикателства в историята – с война, която бушува на нашия континент и за първи път в историята съседна държава е атакувана заради желанието си да се присъедини към блока.

„Русия се опита да ни изнудва с енергетиката, а Европа беше на ръба на криза с изкопаемите горива. Не знаехме дали запасите ни от газ ще стигнат за зимата, но знаехме дълбоко в сърцата си, че не можем да се откажем от нашите украински приятели, които се борят за свободата си“, се казва в доклада. „Трябваше бързо да прекратим зависимостта си от руските изкопаеми горива, като диверсифицираме и ускорим прехода към чиста енергия. И го направихме заедно. Не защото беше лесно, а защото беше правилното нещо, се посочва в документа“.

„От 2019 г. европейците претърпяха глобална пандемия, преодоляха енергийна криза и приеха в домовете си най-големия брой разселени хора след Втората световна война. Въпреки тези проблеми, ние никога не сме се колебали в ангажимента си към Европейския зелен пакт, цифровите иновации, насочени към човека, и социалната справедливост. Това е Комисия, която остава вярна на думата си и изпълнява“, се подчертава в доклада.

В документа се посочва, че 27-те страни членки на ЕС, заедно с Исландия, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Турция чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, са участвали в осигуряването на над 94 000 тона помощ за Украйна, чиято стойност се оценява на над 760 милиона евро.

„Гражданите на ЕС не само възвърнаха доверието в устойчивостта, гъвкавостта и визията на нашия Съюз, но ние, европейците, станахме по-силни и по-обединени“, се посочва в прегледа.

След обръщението на Фон дер Лайен, което е последното ѝ годишно обръщение в този състав на Европейския парламент преди европейските избори през юни догодина, предстои дискусия, на която евродепутатите ще изложат вижданията си за ситуацията в Европейския съюз.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482