Доматите изчезват от магазините във Великобритания

ЕС и Свят 21.02.2023 18:37 Снимка: ДНЕС+

Доматите изчезват от магазините във Великобритания

Великобритания е изправена пред недостиг на домати, след като доставките за супермаркетите прекъснаха заради слабата реколта в Южна Европа и Северна Африка, съобщава "Ройтерс".

Сред засегнатите търговски обекти са и лидерите на британския пазар Tesco и Sainsbury's.

Ситуацията се усложнява допълнително от по-слабото оранжерийно производство през зимния сезон в Обединеното кралство и Нидерландия поради високите разходи за енергия.

Андрю Опи, директор по храните и устойчивостта в Британския консорциум за търговия на дребно, който представлява големите супермаркети, поясни, че неблагоприятното време в Южна Европа и Северна Африка е засегнало реколтата на различни култури, като домати и чушки.

В социалните медии бяха публикувани множество снимки на празни рафтове за плодове и зеленчуци, като по-конкретно не достигат домати.

Въпреки че до голяма степен Великобритания сама задоволява потребностите на потребителите си през лятото, страната обикновено внася 95% от своите домати и 90% от марулите в периода от декември до март.

Испанските производители също изразиха безпокойство.

"Ситуацията става все по-тревожна, тъй като някои компании започват да имат проблеми с изпълнението на графиците на своите клиенти", съобщиха от Асоциацията на организациите на производителите на плодове и зеленчуци в испанската провинция Алмерия.

Джеймс Бейли, изпълнителен директор на веригата Waitrose, обясни, че доставките са били засегнати от екстремното време в Испания и Северна Африка.

"В Испания валеше сняг и градушка, миналата седмица имаше градушка в Северна Африка - това унищожава голяма част от тези култури", посочи той, но прогнозира, че до около две седмици проблемът би трябвало да бъде решен.

Миналата година супермаркетите на Острова отново претърпяха смущения в доставките поради руската инвазия в Украйна, но наличността се подобри преди Коледа, с изключение на яйцата.

По-рано този месец Мароко забрани износа на домати, лук и картофи за страните от Западна Африка, за да намали цените в рамките на страната и да защити износа за Европа.

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543