Държавите, обвинени в манипулиране на данните за коронавируса

ЕС и Свят 18.06.2020 13:13 Снимка: ДНЕС+

Държавите, обвинени в манипулиране на данните за коронавируса

Китай умишлено е криел данни за коронавируса, смятат западни служби. Но и други държави са обвинявани, че целенасочено манипулират данните за заразата, за да подобрят имиджа си. Вижте кои са те в материала на Darik News:

Бразилия

В началото на юни Бразилия премахна данните за заразените и починалите от коронавирус от правителствения сайт. Министерството на здравеопазването заяви, че вече ще отчита само случаите на заразени и смъртните случаи през последното денонощие, без вече да съобщава обща цифра, както повечето страни.

По информация на Световната здравна организация към момента Бразилия се намира на второ място по брой заразени, но посочените данни може да не са истински, твърдят експерти.

Китай

Според секретен доклад на американското разузнаване, предоставен на Белия дом, официалните данни на Китай за броя на заразените с COVID-19 и за броя на загиналите от инфекцията в страната са фалшифицирани.

Данните са предоставени на Bloomberg TV, които съобщават, че Китай умишлено занижава броя на заразените и загиналите.

Турция

До началото на март в официалните съобщения на турското правителство се твърдеше, че в Турция няма нито един случай на зараза с коронавирус. На 10 март беше потвърден първият случай, но според критици, заразените са били много повече преди тази дата.

Осем дни по-късно в социалните мрежи се появи видео с твърденията на лекарка от Анкара, че заразените са хиляди. Тогава броят им официално беше 191. Държавата разпореди анализ на съдържанието и произхода на видеото, след което на лекарката ѝ се наложи да се извини.

Русия

На 19 март беше съобщено, че 79-годишна жена от Москва е починала от коронавирус. След това тази информация беше коригирана – жената е починала от белодробна емболия, а не от коронавирус.

Поради тази причина медиите започнаха да спекулират, че част от заболелите от COVID-19 в Русия се водят като пациенти с пневмония, а при починалите за причина се посочва не вирусът, а някое предходно заболяване.

Великобритания

Борис Джонсън е обвинен, че се опитва да скрие факта, че Великобритания има най-високата смъртност от коронавирус в Европа. Това обвинение беше направено от лидера на главната опозиционна партия във Великобритания Киър Стармър./profit.bg

CHF CHF 1 1.78452
GBP GBP 1 2.27256
RON RON 10 3.96937
TRY TRY 10 1.90528
USD USD 1 1.61893