Чарлз III: Правя всичко, за да укрепя отношенията между Великобритания и Франция

ЕС и Свят 21.09.2023 19:12 Снимка: ДНЕС+

Чарлз III: Правя всичко, за да укрепя отношенията между Великобритания и Франция

Британският крал Чарлз Трети произнесе днес на безупречен френски реч пред френския Сенат, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Агенциите отбелязват, че депутатите от горната камара на френския парламент са го аплодирали на крака.

В речта си Чарлз Трети засегна темите за климата и войната в Украйна. Британският крал, известен със силните си екологични убеждения, предложи Франция и Великобритания да се ангажират с едно "Разбирателство за устойчивостта", с цел по-ефективна съвместна реакция на "глобалната извънредна ситуация, свързана с климата и биоразнообразието". В препратка към "Сърдечното разбирателство", подписано от двете държави през 1904 г., за да изгладят много големите си по онова време различия, той посочи "примера на миналото", за да "посрещнем огромните предизвикателства пред света около нас".

Чарлз Трети произнесе речта си, след като британският премиер Риши Сунак обяви вчера, че отлага редица ключови мерки в климатичната политика на страната. Тази стъпка беше посрещната с неодобрение в икономическите среди и дори сред управляващите консерватори, отбелязва АФП.

Крал Чарлз Трети пое пред френските депутати ангажимент да "направи всичко по силите си, за да укрепи жизненоважните отношения между Великобритания и Франция". Лондон винаги ще бъде един от най-близките съюзници на  Париж и "заедно нашият потенциал е неограничен", подчерта той.

Британският монарх отбеляза и "непоколебимата решимост" на двете страни да видят "триумфа на Украйна".

Кралят добави, че след смъртта на майка му, кралица Елизабет Втора, той и семейството му са били трогнати от проявите на почит към нея в цяла Франция, предаде БТА.

Депутатите аплодираха крал Чарлз Трети в продължение на над 90 секунди след края на речта му.

И двете страни се надяват тридневното държавно посещение да помогне за обръщане на нова страница след годините на напрежение, последвали Брекзита през 2020 г., отбелязва Ройтерс. Очаква се по-късно днес кралят и съпругата му Камила да посетят централния парижки пазар за цветя, кръстен на името на покойната кралица Елизабет Втора. След това те ще посетят катедралата Нотр Дам, в която се извършва ремонт след пожара през 2019 г. Чарлз Трети и Макрон са обсъждали в писма процеса по възстановяване на архитектурната забележителност.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648