Бившият албански премиер и президент Бериша съди държавния секретар на САЩ за клевета

ЕС и Свят 05.08.2021 17:00 Снимка: ДНЕС+

Бившият албански премиер и президент Бериша съди държавния секретар на САЩ за клевета

Бившият премиер и президент на Албания Сали Бериша обяви, че е завел дело за клевета във френски съд срещу държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, съобщават медиите в Албания. 

Бериша каза, че тъй като изявленията на Блинкън за участието му в корупцията са публикувани онлайн и по този начин са достъпни на френска територия, това му дава основание да съди Блинкън във Франция.

Съобщението идва след като посланикът на САЩ Юри Ким поиска Бериша да не бъде в следващия парламент. Той и семейството му са обявени за персона нон грата в САЩ поради "корупционните действия" на Бериша, които подкопават демокрацията в Албания. САЩ "остават единни срещу корупцията с нашите партньори в Албания".

"Бериша е замесен в корупционни действия, като присвояване на публични средства и намеса в обществените процеси, включително използване на властта си за собствена изгода и за обогатяване на своите политически съюзници и членове на семейството му за сметка на доверието на албанската общественост в техните правителствени институции и държавни служители. "

Бериша не е осъждан за престъпление в Албания и не се смята, че в момента е разследван. През май Бериша каза, че адвокатите му подготвят дело за клевета срещу Блинкън в трибунал в Париж.

Бериша отрича обвиненията за корупция и каза, че делото е въпрос на лично достойнство за него и семейството му. "Бях президент на републиката, министър-председател на Албания. Бях отговорен за достойнството на моя народ и направих всичко по силите си да го защитя. Днес аз отговарям за моето достойнството", заяви Бериша.

Той заяви, че това е решение, което никога не е предполагал, че ще вземе, но че трябва да защитава достойнството си. В този случай имунитетът на Блинкън трябва да бъде разгледан от съда, според френските адвокати на Бериша./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448