Байдън обяви Великден за ден на трансджендърите

ЕС и Свят 02.04.2024 10:05 Снимка: ДНЕС+

Байдън обяви Великден за ден на трансджендърите

Републиканците се прицелиха в президента Джо Байдън, който обяви Великден за Ден на видимостта на трансджендърите, въпреки че двата дни съвпаднаха тази година случайно, пише CNN.

Денят на видимостта на трансджендърите, който стартира през 2009 г. като ден на осъзнаване за отбелязване на успехите на трансджендърите и хората, които не отговарят на пола си, се провежда ежегодно на 31 март. Междувременно датата на Великден се променя всяка година.

Но няколко републиканци се възползваха от прокламацията на Байдън, за да нападнат президента.

"Ужасяващо и обидно е, че Белият дом на Джо Байдън ... официално обяви Великденската неделя за "Ден на видимостта за трансджендърите"", се казва в изявление от кампанията на бившия президент Доналд Тръмп.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън каза, че администрацията на Байдън е "предала основния принцип на Великден" в публикация на X. "Американският народ си вади изводите."

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс каза в изявление в събота: "Като християнин, който празнува Великден със семейството си, президентът Байдън подкрепя обединяването на хората и защитата на достойнството и свободите на всеки американец."

"За съжаление не е изненадващо, че политиците се стремят да разделят и отслабят страната ни с жестока, изпълнена с омраза и нечестна реторика. Президентът Байдън никога няма да злоупотреби с вярата си за политически цели или за печалба", каза Бейтс.

В тазгодишната президентска декларация Байдън каза, че Денят на видимостта на трансджендърите почита "изключителната смелост и принос на транссексуалните американци".

"Транссексуалните американци са част от тъканта на нашата нация", се казва в прокламацията и се добавя, че те "заслужават и имат право на същите права и свободи като всеки друг американец, включително най-фундаменталната свобода да бъдат истинската си същност".

Докато рекламира работата на администрацията си за утвърждаване на правата на транссексуалните, като например вдигането на забраната за транссексуални военни, президентът критикува ръководените от републиканците усилия за ограничаване на защитата на трансамериканците, описвайки ги като "тормоз и дискриминация".

В отговор на изявлението на Джонсън на X, че провеждането на Деня на видимостта на трансджендърите на Великден е "отвратително", сенаторът от Демократическата партия Рафаел Уорнок от Джорджия каза в неделя: "Очевидно говорителят намира транс хората за отвратителни. И мисля, че той трябва да помисли за това."

Уорнок, старши пастор на баптистката църква "Ебенизър" в Атланта, каза пред Дана Баш от CNN за "Състоянието на Съюза", че отговорът на републиканците бележи "само още един случай на хора, които не знаят как да ни ръководят, опитвайки се да ни разделят".

"Това е обратното на християнската вяра", продължи Уорнок. "В момент като този се нуждаем от гласове, особено гласове на вяра, които биха използвали нашата вяра не като оръжие, за да победят други хора, а като мост, който да обедини всички нас."

Байдън издаде първата по рода си президентска прокламация в знак на признание за Деня на транссексуалната видимост през 2021 г. и оттогава издава прокламация всяка година.

Националният дебат относно правата на транссексуалните става все по-спорен, като републиканските законодатели на щатско и федерално ниво призовават за набор от строги закони, включително ограничения върху грижи за непълнолетни и изключване на транс жени от състезания в спортни отбори, които са в съответствие с техните полова идентичност.

Тръмп, предполагаемият кандидат на Републиканската партия, превърна въпроса в тема на разговор, като обеща да "забрани на мъжете да участват в женски спортове". Няколко държави вече предприеха действия за въвеждане на такава забрана, разширявайки други усилия срещу ЛГБТ.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993