Бавария търси подкрепа от Гърция срещу руския газ

ЕС и Свят 28.05.2022 15:35 Снимка: ДНЕС+

Бавария търси подкрепа от Гърция срещу руския газ

Германия търси гръцки природен газ и алтернативни енергийни източници, за да посрещне големите си енергийни нужди след санкциите на ЕС срещу Русия.

Както разкрива кореспондентът на Open в Берлин Пантелис Валасопулос, преди няколко дни министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис се е срещнал в Атина с баварския премиер Маркус Зьодер, който е пристигнал в Гърция с писмо от 70 членове на Християнсоциалната партия с молба за помощ от Гърция за намиране на алтернативни енергийни източници в условията на руското ембарго.

Маркус Зьодер заяви, че Германия и Гърция ще работят в тясно сътрудничество, за да може Атина да допринесе за усилията за откъсване от руския газ чрез изпращане на втечнен природен газ и енергия от други форми, като например възобновяеми енергийни източници.

Маркус Зьодер е един от най-популярните политици в Германия и беше кандидат за канцлерския пост, но в миналото той заемаше много твърда позиция спрямо Гърция по време на дебата за Грекзит. В същото време той е политик, който в момента е вероятно най-острият критик на Турция в Германия.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648