Батальонът на НАТО в Литва се разраства до бригада

ЕС и Свят 17.06.2022 09:33 Снимка: ДНЕС+

Батальонът на НАТО в Литва се разраства до бригада

Северноатлантическият алианс се съгласи да създаде съюзническа бригада в Литва, но окончателната формулировка ще бъде обявена на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Това предаде АП. Агенцията се позова на министъра на отбраната на Литва Арвидас Анушаускас.

"Ако преди имаше батальони на силите за предно разполагане на НАТО, сега говорим за развитие на способностите до ниво бригади. Това е наистина голяма стъпка", заяви Анушаускас след срещата на министрите на отбраната на блока в Брюксел.

Той заяви също, че окончателният текст ще бъде подготвен за срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни.

Според министъра част от ръководената от Берлин бригада ще бъде разположена в Литва, а друга част - в Германия.

Германският канцлер Олаф Шолц, който посети Вилнюс на 7 юни, обеща да укрепи международния батальон на НАТО, разположен в Литва, в подразделение с размерите на бригада. Това подразделение на НАТО в Литва се ръководи от Германия.

"Предвиждаме да засилим приноса си към източния фланг на НАТО, да създадем силна бригада, обсъдихме това помежду си и ще трябва да работим в тази посока", заяви Шолц на съвместна пресконференция с президента на Литва Гитанас Науседа, министър-председателите на Латвия и Естония Крисянис Каринс и Кая Калас на 7 юни.

Батальонът се състои от 1000 войници, а бригадата - от 5000.

Предстоящата среща на върха на НАТО ще се проведе в Мадрид от 28 до 30 юни.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648