Австралийският премиер е разочарован от усилията на САЩ да екстрадират Асандж

ЕС и Свят 05.05.2023 19:27 Снимка: ДНЕС+

Австралийският премиер е разочарован от усилията на САЩ да екстрадират Асандж

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе изрази разочарование от продължаващите усилия на САЩ да екстрадират основателя на WikiLeaks и австралийския гражданин Джулиан Асандж, съобщава Ал-джазира.

Асандж се намира в строго охраняван затвор в Обединеното кралство през последните четири години, докато тече делото срещу него.

Албанезе, който е в Обединеното кралство за коронацията на крал Чарлз III, посочи, че е разочарован, че все още няма дипломатическо решение на проблема и е загрижен за психичното здраве на сега 51-годишния мъж. Няма какво да обслужва от продължаващото му лишаване от свобода, допълни той.

По думите му случаят на Асандж трябва да бъде разгледан по отношение на това дали времето, което е излежал, е повече от разумна присъда, ако обвиненията срещу него бъдат доказани. Просто казвам, че е достатъчно, добави австралийския премиер.

Албанезе подчерта, че се е застъпвал за Асандж на срещи с официални лица от администрацията на Джо Байдън, но не уточни дали ще повдигне темата на срещата си с американския президент в края на месеца. Начинът, по който работи дипломацията... вероятно не е да се прогнозират дискусиите, които ще имате или сте имали с лидери на други нации. Ще се ангажирам дипломатично, за да постигна резултат, добави той.

Джулиан Асандж прекара години в битки в съдилищата на Обединеното кралство, за да предотврати екстрадирането му в САЩ, където е издирван по криминални обвинения, включително шпионаж за публикуването на поверителни американски военни записи и дипломатически грамове през 2010 г.

Първоначално той беше арестуван в Лондон същата година след обвинения в сексуално посегателство в Швеция, а две години по-късно Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че трябва да бъде екстрадиран в Швеция, за да се изправи пред тези обвинения. След това Асанж наруши гаранцията, за да се скрие в посолството на Еквадор в Лондон, където потърси убежище.

Полицията на Обединеното кралство го изведе насила от посолството през 2019 г. и предложението за убежище беше оттеглено. В крайна сметка Швеция оттегли обвиненията за изнасилване, но процесът на екстрадиция заради изтичането на информация продължи.

Обединеното кралство одобри екстрадирането му през юни миналата година, заявявайки, че съдилищата не са намерили, че би било потискащо, несправедливо или злоупотреба с процеса да го направят. Асандж обжалва решението на съда.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361