Английското приложение за COVID-19 не приема 1/3 от резултатите от тестовете

ЕС и Свят 26.09.2020 19:55 Снимка: ДНЕС+

Английското приложение за COVID-19 не приема 1/3 от резултатите от тестовете

Английското приложение за смартфони COVID-19, пуснато за ограничаване на разпространението на вируса, не приема резултатите от тестовете, обработени в държавните лаборатории, болници в страната или като част от официално проучване, предаде "Ройтерс".

Официалният акаунт на приложението заяви в Twitter, че не може да се свърже с резултатите от тестовете, направени в лабораториите на Public Health England (PHE), в Националната здравна служба (NHS) или като част от проучване, проведено от Службата за национална статистика (ONS).

В петък са взети 210 375 теста, като 61 481 са обработени от PHE и NHS, или 29%. Това не включва тестове, взети като част от проучванията на ONS, защото те се отчитат на базата на Великобритания.

Тестовете, направени в болници, включват пациенти и здравен персонал.

Министерството на здравеопазването заяви, че спешно работи за отстраняването на проблема и заяви, че всеки, който има положителен тест, все още ще бъде свързан с екипа за тестване и проследяване.

Приложението NHS COVID-19 стартира тази седмица, четири месеца по-късно от очакваното. Той използва Bluetooth сигнали за регистриране, когато потребителят е в близък контакт с друг потребител, което обикновено означава в рамките на два метра за 15 минути или повече.

Ако след това някой се тества положително за COVID-19, той може да сподели резултата анонимно с близките си контакти, като всеки ще получи сигнал и ще трябва да изолира в продължение на 14 дни.

Стартирането на приложението идва, когато Великобритания се готви за втора вълна от инфекции, като броят на ежедневните случаи нараства със скорости, които не са наблюдавани от пика на пандемията. Капацитетът за тестване също се е увеличил./news.bg

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965