Заради пожари: Мъж загина от задимяване във вилна зона „Росенец”

България 09.08.2022 19:17 Снимка: ДНЕС+

Заради пожари: Мъж загина от задимяване във вилна зона „Росенец”

Мъж загина вследствие на задимяване от пожар в сухи треви и растителност край вилна зона „Росенец“. Той е на 71 години, обитател на една от постройките, съобщи пред БНР говорителят на Областна дирекция на МВР Цветелина Рандева.

Преди това отново се възпламени пространство срещу супермаркет в несебърския квартал „Черно море“. На място гасят десетима огнеборци с три специализирани автомобила.

Гори и край село Белила. Служителите от пожарната в Средец на терен там са петима, а автомобилите са три – два от Средец и един от Бургас с още трима огнеборци.

В същото време трети хеликоптер се включи в гасенето на пожара в панагюрското село Елшица, където бе обявено частично бедствено положение. Заместник министърът на земеделието пристигна на място, предава Нова телевизия.

Преди обяд два хеликоптера се бореха с пламъците, които са обхванали над 2000 дка иглолистна гора. Нощта срещу вторник беше напрегната. Пожарът застраши две села, като стигна и до обитаеми къщи. Пламъците наложиха евакуацията на един мъж. Огънят е тръгнал от съседното село Левски и е стигнал до Елшица.

В огнен капан попадна и резерват за елени и сърни, като още вчера беше разпоредено огражденията да бъдат премахнати, а животните – освободени.

През изминалия ден екипи на пожарната в цялата страна бяха на крак, за да реагират на подадените десетки сигнали за пожари.

Тежка техника уширява просеките, за да спре пътя на огъня към селото. Теренът е труднодостъпен. Гаси се на ръка. Сред доброволците е и жена, дошла от съседното село.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки уточни, че тепърва ще се изясняват причините за пламъците. Според местните жители има две версии за пожара - че е тръгнал от незагасен фас на цигара или от умишлено запалено стърнище в нива.

Пожар гори и в Средна гора. Горят къщи и борова гора в старозагорското село Пъстрово. Огнената стихия се разпростира на няколкостотин декара.

Няколко екипа на противопожарната служба и доброволци се опитват да се справят с огъня.

По-рано днес отново пламняха дюните в Несебър, след като в понеделник огнеборците успяха да овладеят пламъците. Днес на място са две пожарни коли, а силният вятър и високите температури не им помагат.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648