Заради неплатен членски внос от 10 хил. лв., Нинова може да загуби председателското си място в БСП?

България 26.05.2022 19:41 Снимка: ДНЕС+

Заради неплатен членски внос от 10 хил. лв., Нинова може да загуби председателското си място в БСП?

Корнелия Нинова може да се раздели не просто с председателското си място, но и с членството си в БСП заради системно неплащане на членския внос. Над 9600 лева дължи тя по информация  Lupa.bg на "Позитано" 20, натрупани основно в последната година.

А новината, че министърката на икономиката удобно е "забравила" да внася 10 на сто от заплатата си като народен представител, а после и като шеф на ведомство, както е разписано по устава на левицата, разкри в нова порция писма до пленума на БСП доскорошната й дясна ръка Йордан Татарски.

Тъкмо Общопартийната контролна комисия ще трябва да се занимае и с финансовите дългове и забавяния на соцшефката, както определя устава на партията.

Макар там да не се уточнява колко точно вноски от членската лепта трябва да е просрочил член на Столетницата, за да бъде изключен, става ясно, че системното неплащане се наказва, при това сурово. А Татарски намеква в писмото си, че Нинова не е внасяла отдавна.

Ето по кои членове на Устава на БСП може да бъде санкционирана  Нинова, в случай, че ОПКК предприеме проверка за "висящите" й членски вноски: 

Чл. 9, ал. 1. гласи: 

"български гражданин, имащ избирателни права, който приема Програмата и Устава на партията, членува и работи в една от основните партийни организации и плаща редовно членски внос.

Чл. 11, ал. 6 напомня: 

"6. да заплащат редовно членския си внос в размер и по начин, определени с решение на НС на БСП.

А чл. 13 уточнява: "3. поради неучастие в работата на ОПО и неплащане на членския внос без уважителни причини повече от една година, което се констатира на събрание на ОПО или от ОбС (РС) на БСП, или от ОбКК (РКК) на БСП

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648