Янаки Стоилов: Въпросът за отстраняването на Иван Гешев няма да приключи с вчерашното решение на ВСС

България 23.07.2021 15:07 Снимка: ДНЕС+

Янаки Стоилов: Въпросът за отстраняването на Иван Гешев няма да приключи с вчерашното решение на ВСС

Ако реши парламентът, може да го направи самостоятелно със свои мотиви, посочи служебният министър на правосъдието

Въпросът за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор няма да приключи с вчерашното решение на Висшия съдебен съвет. Това стана ясно от думите на министъра на правосъдието Янаки Стоилов, който коментира темата пред журналисти в кулоарите на Народното събрание

„Във връзка с вчерашното решение на Висшия съдебен съвет да не допуска за разглеждане моето предложение, смятам, че Конституцията съдържа тази възможност. В тази връзка и някои други въпроси ще бъдат поставени за тълкуване на тази конституционна разпоредба, да се види действителното съдържание на нормите, които определят отношенията между съдебната и изпълнителната власт в тази област“,  заяви той по повод решението на ВСС вчера да остави без разглеждане искането му за отстраняване на главния прокурор.

На въпрос на кои депутати ще разчита на подкрепа, той отговори:

„Ако реши парламентът, може да го направи самостоятелно със свои мотиви, дори тук може да има и застъпващи се искания по една тема. Останах с впечатление, че има готовност от различни парламентарни групи да бъде направено. Аз отправих предложението към целия парламент и мисля, че от различни парламентарни групи това може да бъде направено. Пак казвам, ако ние успеем да го подготвим в Министерство на правосъдието, да го представя и да го приеме Министерски съвет, тъй като там времето твърде много напредва, но мисля че този въпрос няма да приключи с вчерашното решение на ВСС“, коментира Янаки Стоилов.

На въпрос ще ни изненада ли с нещо моделът за спец правосъдие без наличието на нарочни Специализиран съд и прокуратура, той отговори така: „Изненада чак, не бих казал. Според мен това е един рационален модел, който може чрез специализация в рамките на отделения в определени прокуратури и съдилища да намери баланс между независимостта и опита, който е натрупан, разбира се, в неговата полезна част“.

По думите на Стоилов този модел се основава на информацията, която всички институции, към които се е обърнал, са изпратили, включително на разговори със Специализирания апелативен наказателен съд.

„Те имат свои варианти, така че на основата на различната информация и различните възможности за решение, ще предложим такъв модел. Не текстове, а именно конструкцията, която вече народните представители могат да съобразят със своите виждания и инициативи“, подчерта Янаки Стоилов./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448