ВМРО: Промените в Закона срещу домашното насилие могат да променят философията на семейното право

България 19.01.2021 16:54 Снимка: ДНЕС+

ВМРО: Промените в Закона срещу домашното насилие могат да променят философията на семейното право

„Готвените промени в Закона срещу домашното насилие могат да доведат до промяна във философията на семейното право! Въвеждат се термини и определения, които могат да предизвикат опасни правни прецеденти.“ Тази позиция изрази от ВМРО по повод на готвени промени в закона, съобщи във Фейсбук организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Партията е изготвила правен анализ на качения за общeствено обсъждане Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие.

„С готвените промени в Закона за домашното насилие се дава възможност да се подмени философията на семейното право. Бракът е съюз между мъж и жена и това не подлежи на обсъждане. А термини като „икономическо“ и „вербално“ насилие, „засрамване и публично унижение“, дефинирани в този им вид, ще дадат законова възможност за злоупотреба с права“, посочва Ангелов.

Според партията се „прави опит да се прокарат доктрини, които вече категорично бяха отхвърлени от българското общество“. „Припомняме, че именно заместник министър-предсдателят по обществен ред и сигурност, министър отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов преди години спря заложените капани в Истанбулската конвенция. В своето заглавие тя също е създадена за защита правата на пострадалите от различни форми на тормоз жени и деца“, посочват от ВМРО.

„Променят се термини, които реално легитимират еднополовите съюзи и ги приравняват в законни – това е напълно недопустимо и противоречи на Конституцията на Р България и на Семейния кодекс. Дават се права на бременни жени по предположение на това кой е баща на детето. Дават се права на бивши съпрузи и се въвеждат полово неутрални термини“, посочва Ангелов.

Той предупреждава, че се правел опит път през Закона за защита от домашното насилие, да се създаде механизъм за натиск над семейството, като се дефинират правни понятия, без оглед на това как може да бъде злоупотребено с тях.

„Ние от ВМРО винаги сме били категорични, че сейството е ценност и няма да допуснем никой да се гаври с него. Прилагам правния анализ, който експертите на ВМРО изготвиха и се апелирам Министерство на правосъдието да обърне внимание и да направи нужното тези спорни текстове да не остават във финалния вариант на документа“, посочва още той./tribune.bg

CHF CHF 1 1.7868
GBP GBP 1 2.26611
RON RON 10 4.01114
TRY TRY 10 2.28269
USD USD 1 1.61066