Талева, която ще разследва главния прокурор: Не знам къде ще стоя, не знам с кого от МВР ще работя

България 23.11.2023 13:14 Снимка: ДНЕС+

Талева, която ще разследва главния прокурор: Не знам къде ще стоя, не знам с кого от МВР ще работя

Струва ми се, че ще се сблъскаме с огромни проблеми, призна тя пред ВСС

10 дни преди ad hod прокурорът да встъпи в длъжност цари хаос и неясноти

В битов план не знам как ще стоят нещата. Не знам къде ще бъда позиционирана, добре е да съм на място, където ще бъда най-независима от главния прокурор, когото трябва да разследвам. Това обяви пред ВСС съдия Даниела Талева от СГС, която беше определена за прокурора, който ще разследва и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Тя и шефката на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова, при която пристигат сигналите, поискаха да бъдат изслушани от кадровия орган. Причината е, че има доста неясноти, дори чисто битови около тази нова длъжност.

Вторият въпрос, който съдия Талева изтъкна, е чия система ще използва. "Ще ми се да ми се дадат такива условия, че да бъда независима от лицето, което ще разследвам - и.ф. главния прокурор. Това са опасенията ми", призна тя. 

Атанаска Дишева я попита дали вече е встъпила в длъжността и ако не защо това още не се е случило?

"Не съм встъпила в длъжността, продължавам да бъда съдия в СГС и единствената причина е, че се възползвам от едномесечния срок, който законът ми дава, използвам го да си допиша делата, които са приключили с краен акт", отговори Талева. Според нея щяла да успее да встъпи в едномесечния срок.

Дишева я попита за секретното деловодство на ВКП, дали ще е необходим нарочен служител, а и дали ще й е необходима администрация.

"Няма как да знам от каква администрация ще имам нужда, защото съм работила само като съдия. Мисля че е добре да има отделен деловодител и отделен служител в секретното деловодство, който да се занимава с дейността на ad hod прокурора", смята Талева. Олга Керелска я попита кога е срокът й за встъпване. 

"10 декември, аз съм към края на делата, които дописвам, остават ми мотивите на предпоследното дело и още едно дело, което няма да ми отнеме време. Не се мотая излишно, опитвам се да оставя колкото се може по-малко наследство на колегите от СГС", отговори Талева. 

Евгени Иваанов се поинтересува как си представя мястото и обстановката, където би се чувствала независима. 

"Не знам дали ми достига въображението, но ако може да не се засичаме през час с главния прокурор, когото трябва да разследвам. Не знам и как ще стои въпросът, когато трябва да изляза в отпуск, от кого ще поискам да ми подпише, от главния прокурор, когото трябва да разследвам ли. Разбирате конфузността на ситуацията, в която съм поставена от законодателя", обясни Талева. 

Евгени Иванов добави, че и той се мъчи да използва фантазията си, за да си представи това съвършено място, където тя да се позиционира. 

Той попита Талева дали и служителите трябва да бъдат независими. Според нея щяло да бъде добре. 

Тя обясни, че вероятно в годините занапред ще има и други колеги като нея. Затова в този дух трябвало да се обмислят нещата. Въпросите трябвало така да се решат, че и следващите да изпълняват спокойно задълженията си. 

"След като встъпите, трябва да започнете и да работите, не може да се отлага занапред във времето", каза Евгени Иванов. Той я попита след като използва термина разследвам, означавали, че задължително трябва да се образува досъдебно производство. Според него било добре първо да  ма проверка. 

Талева обясни, че очевидно е използвана неправилно термина, но била непредубедена, като съдия се научила да бъде безпристрастна. 

Огнян Дамянов я попита дали от МВР, които ще извършват разследването, някой се е свързал с нея. Той напомни думите на Лаура Кьовеши, че имало проблем с разследващите от МВР. Самият Дамянов имал не добри спомени от разследващи от МВР. 

"Това е виждането на законодателя, а не моето разбиране", обясни Талева по повод на текста, че разследването на главния прокурор ще се извършва от служители от МВР. "Никой до този момент не се е свързал с мен, изобщо не знам кои са колегите, с които ще работя. Изобщо не знам на какви критерии ще отговарят колегите от МВР", отговори Талева.  

Боян Магдалинчев обясни, че по този въпрос взел отношение още, когато се разглеждал механизма за разследване на главния прокурор. Министърът на вътрешните работи можел с вътрешна заповед да въведе правила, без да се знае на какви критерии ще отговарят служителите. 

"Струва ми се, че ще се сблъскаме с огромни проблеми", призна Талева. Апелът й бил ВСС да й помага. "Законодателят очевидно не е дообмислил докрай нещата", обясни Талева. Гергана Мутафова поясни, че законово не вижда начин, по който да й изградят администрация. 

Думата взе и съдия Лада Паунова, която е шефка на Наказателната колегия на ВКС. Именно при нея пристигат сигналите срещу главния прокурор.  

Тя обясни, че той не можел да организира административната дейност на разследващия главен прокурор. Ако преписките бъдат завеждани в деловодната система на прокуратурата, то главният прокурор и заместниците му имали достъп до нея. И ако той издадял достъп на някого, можело да бъде укорим. "Ако решите, че може да оторизирате главния прокурор или негов заместник да издаде заповед, това е ваше право", добави Лада Паунова.   

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878