Стомашен вирус, а не храна е тръшнал децата от Спортното училище в Пловдив

България 23.09.2022 16:33 Снимка: ДНЕС+

Стомашен вирус, а не храна е тръшнал децата от Спортното училище в Пловдив

Всички проби на продуктите са отрицателни

Изкарахме кошмарни дни, твърди директорката на учебното заведение

Храната от столовата на Спортното училище в Пловдив е годна и чиста откъм микроорганизми. Това са потвърдили многобройните проби, направени от Българската агенция по безопасност на храните, заяви пред "24 часа" директорът на пловдивския клон д-р Иван Шиков.

Преди седмица 65 деца и двама преподаватели се оплакаха от стомашно разстройство, болки в корема, главоболие. От тях 15 бяха настанени в Инфекциозна клиника и първоначално се говореше за хранително натравяне.

"Всички изследвания сочат, че продуктите в столовата на училището и сготвената храна, която са консумирали учениците, са безопасни", потвърди д-р Шиков. Пробите, извършени в Референтната лаборатория в София за находка на норовирус и ентеротоксини,  също са отрицателни.

Според медици учениците са били повалени от стомашно-чревен вирус, който върлува. "Омаломощава те за ден и половина. Напълно си неработоспособен и дехидратиран", обясни лекар, който самият е прекарал болестта. 

"От първия момент нито веднъж не съм споменала думата "хранително отравяне", а говоря за стомашно неразположение", коментира директорката на Спортното училище Ружка Генова. На нея също са докладвали, че пробите от хранителните продукти са отрицателни.

"Всички деца се върнаха на училище", каза още директорката. Столовата обаче продължава да бъде затворена, тъй като трябвало да се изпълнят докрай всички предписания.

"Изкарахме кошмарни дни с много притеснения. Но добрата новина е, че причината не е при нас", допълни още г-жа Генова. Тя съобщи, че днес 40 деца от учебното заведение са заминали за "Спорт палас" във Варна, където върви подготовка за елитни спортисти.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648