Спират да взимат шофьорски книжки за неплатени глоби

България 30.03.2021 16:22 Снимка: ДНЕС+

Спират да взимат шофьорски книжки за неплатени глоби

Решението на Конституционния съд е в „Държавен вестник“

Служителите на МВР окончателно ще преустановят практиката за взимане на книжката и спиране на автомобила от движение на водачи с неплатени глоби от петък, съобщава „Правен свят“. Причината е, че решението на Конституционния съд /КС/, с което промените в Закона за движение по пътищата са обявени за противоконституционни, вече е публикувано в "Държавен вестник". Това стана факт, тъй като омбудсманът Диана Ковачева сезира КС с аргумента, че поправките нарушават правото на свободно придвижване по територията на страната, правото на напускане на нейните предели и правото на личен живот на гражданите.

След произнасянето на КС промените от лятото на миналата година, с които бяха въведени сериозни ограничения за гражданите с неплатени глоби да напускат страната, вече са обявени за противоречащи на основния закон.

„Чрез оспорените разпоредби законодателят ограничава упражняването на основни конституционни права на гражданите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им по ЗДвП глоби, като заобикаля установения законов ред за тяхното събиране. Всяко ограничаване на основни конституционни права на гражданите, което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава (Решение № 6 от 2013 г. по к. д. № 5/2013 г.). Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите", посочват конституционните съдии.

Според юристи, обаче, въпреки решението на КС, няма как да си търсите правата по съдебен път, ако вече ви е била взета шофьорската книжка или са ви свалени номерата на колата заради неплатени глоби./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448