Спирането на „Хемус“ е идиотия, категоричен министър Шишков

България 18.09.2022 10:23 Снимка: ДНЕС+

Спирането на „Хемус“ е идиотия, категоричен министър Шишков

Спирането на строителството на магистрала „Хемус“ е идиотия. Това призна в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков. Цветистата забележка той направил през седмицата в частен разговор със строителна фирма, но в предаването призна, че е реагирал така и че е казал това.

„Ние искахме да спрем лошите практики при строителството, а не да спираме изграждането на големи инфраструктурни обекти“, каза той. Спирането на магистрала „Хемус“ например бе започнало още при предишното служебно правителство, в което Шишков беше зам.-министър. Тогава предвидените за това половин милиард лева бяха прибрани от служебния финансов министър Асен Василев обратно в бюджета.

Преди седмица Шишков обяви, че спрялото от Нова година изграждане на „Хемус“ ще продължи. Днес той съобщи, че повредените колчета на пътя през Кресненското дефиле ще бъдат възстановени. Освен това едната тръба на тунела "Витиня" вече е напълно готова. 

Газовият интерконектор ще работи от 1 октомври, каза още министър Шишков. Датата на откриването на интерконектора е в края на месеца, тъй като договорът за доставка на азерския газ е от 1 октомври, каза Иван Шишков

Той повтори, че обектът не е бил довършен и служебното правителство започнало активни действия да се довърши. Той лично очаквал утре строителят да внесе в МРРБ и в ДНСК документите за окончателното въвеждане в експлоатация

Капацитетът може да се напълни дотогава с газ. „Ако не беше позакъсняло строителството аз като регионален министър нямаше да имам изобщо повод да се занимавам с интерконектора“, каза Шишков.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648