Собствениците на заведения против изискването за етикиране на храните

България 28.03.2021 09:57 Снимка: ДНЕС+

Собствениците на заведения против изискването за етикиране на храните

Собствениците на заведения възразиха срещу поредното задължение в условията на криза. От тях се изисква - от европейска директива, от втората половина на годината неопакованите храни да се предлагат задължително с етикет с информация за продуктите със срок на годност, за съставките и алергените, съобщи БНР.

Заведенията и супермаркетите, които продават приготвена и непакетирана храна, ще трябва да я етикетират с подробна информация. Подобно изискване ще има и към доставките за вкъщи.

Етикетите трябва да съдържат данните на фирмата, приготвила храната, срок на годност, съставки, алергени, подсладители, кофеин.

По думите на собствениците на заведения и сега в менютата се отбелязва наличието на алергени в храната. Подробните етикети ще се поставят и при консумация на място, но ако клиентът я поиска./БНР

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027