Синдикат "Образование" критикува националното външно оценяване за 4 клас

България 10.07.2023 19:32 Снимка: ДНЕС+

Синдикат "Образование" критикува националното външно оценяване за 4 клас

Националното външно оценяване (НВО) в 4 клас е доказано неефективен формат на изпитване, който дава безкрайно изкривена и необективна оценка на началния етап в българското образование.

Това твърдят от Синдикат "Образование" в публикация разпратена по медиите.

Част от критиката им е, че е неприемливо така да се сравняват ученици в паралелки с 2-8 ученика в частни или общински маломерни паралелки, с паралелки в други училища с между 22-29 ученика.

От синдиката твърдят, че ако остане НВО в 4 клас, то трябва да се преосмисли фундаментално. Те критикуват "Продължаващите полицейски методи по време на изпитите" и предлагат на текущите срочни и годишни оценки в училище да се обръща повече внимание. Според тях, те "са най-верният индикатор за ученическото развитие".

Те припомнят позицията си, че учебните програми трябва да бъдат реформирани. Според тях учебното съдържание трябва да се намали с 1/3 за сметка на практически образователни дейности, които да гарантират практическото прилагане на наученото. Освен това смятат, че е необходима оценка за дисциплина на учениците.

Да се забрани нерегулираната комуникация на родител към учител, настояват от Синдикат "Образование". "Нека родителят да идва в училище само, ако е призован от педагогически специалист или директор."

Синдикатът допълнително предлага да има договор между образователната институция и родителя като при частните училища.

Друга от препоръките им е "достойно заплащане" за българските учители.

От синдиката изразяват критики и към НПО-та, които "нанасят тотални вреди на българските ученици и родното образование."

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648