Децата у нас най-рано в Европа пробват опиати. Първата доза - още на 13 години

България 16.02.2024 09:25 Снимка: ДНЕС+

Децата у нас най-рано в Европа пробват опиати. Първата доза - още на 13 години

70% от тези между 12 и 15 г. имат опит с алкохол или марихуана

300 000 българи официално са зависими, от тях се лекуват само 300

Нови наркотици удрят мозъка повече от “традиционните”, младите се пристрастяват за 2-3 седмици

Жените вече вземат амфетамини наравно с мъжете

България има сериозен проблем със зависимостите от наркотици и алкохол сред младото поколение. Данни за това изнесоха пред “24 часа” двама експерти по терапия на зависимости - Желяз Турлаков, оглавяващ неправителствения Център за рехабилитация и психотерапия на зависимости и хранителни разстройства, и психотерапевтът Симеон Парлапанов. И двамата са с опит в работата с наркозависими.

300 000 българи имат ежедневен или временен опит с наркотични вещества, отчита доклад на Държавния департамент на САЩ за България. Това е 4,6% от цялото население.

Проблем е, че в последните години България оглавява европейската класация за ранна употреба на наркотични вещества, едва на 12-13-14 години, сочат данни на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA). Непълнолетната група се изравнява процентно с тази на 18-30-годишните, които употребяват дрога.

Вече е изравнено и съотношението между употребяващи амфетамини мъже и жени от 3:1 в полза на мъжете, на 1:1, разказаха Турлаков и Парлапанов.

Те са обиколили около 50 училища в над 15 града в страната и са провели анонимни анкети с хиляди подрастващи. Според данните 70% от децата между 12 и 15 г. вече имат опит с алкохол и марихуана. А 30% от тях са експериментирали и с допълнително вещество, най-често амфетамин.

Голяма беда според експертите са новите дроги, опитват ги все повече непълнолетни. Веществата, които съдържат наред с “традиционните”, не могат да се установят. Юношите се пристрастяват за около две-три седмици, а леталният изход от употребата им е много по-чест, отколкото с “класиките”.

Тъкмо появата им изтрива границата между експериментиране с дрога и редовна употреба, казва Желяз Турлаков.

Снабдяването е изключително лесно - чрез телеграм и фейсбук групи. Поръчката пристига до час, казват двамата.

“Миналата година например бе регистриран спад в употребата на марихуана при тийнейджърите.

Обясниха го с употребата на т.нар. билка, наричана още чай, спайси и т.н.

Това са чайове, които се пръскат с метанол, с препарата “Райд” за унищожаване на насекоми и други вещества, които дори реномирана лаборатория не може да улови какви са”, обяснява Парлапанов.

Все повече млади хора се пристрастяват и към вещество, известно като куш или К2. “Тунинговат” го за повече екзотичност и с прах от кости, взети от моргата. Идва от Сиера Леоне и Гвинея. Свива се на цигара и се пуши. Наркотикът затруднява дишането, човек може да изпадне в безсъзнание, има много смъртни случаи.

Друг нов наркотик, идващ от Конго, е Bombe - дрогата на отчаяните. Кафеникавият прах се прави от автомобилни катализатори, чиято сърцевина съдържа платина, родил и цинков оксид. Смърка се през носа като кокаина. Ефектът е подобен на коматозно състояние.

Какво отличава новите дроги от “класическите”? Преодоляват кръвната бариера в мозъка много по-лесно и причиняват увреждания в него. Вярно, хероинът е най-тежката дрога, но за тялото, а не за мозъка, казва Турлаков. “Билка”, която съдържа кетамин, фентанил, трамадол, бензодиазепини, транквиланти и всякакви други вещества, е поне

50 пъти по-силна дрога от хероина, кокаина и метамфетамина по степен на пристрастеност и по ниво на последствията върху невро-биохимичните процеси в мозъка. Стига до всяка точка в него и може да отключи психози, шизоафективно разстройство, делюзии, агресия, всичко. “Отиваш на друга планета, това са хора, загубили напълно връзка с реалността. Нараняват близки - родители, братя, сестри, интимни приятели, има и много смъртни случаи”, разказва Турлаков. Тези, които я употребяват, стават полизависими - за тях лекарствена опция няма.

Надеждите са в терапевтичните общности и в психотерапията. Но самото спиране на дрогата води до много по-тежки шизоафективни разстройства, предупреждава той.

Райският газ очевидно вече е масово употребяван, лесно се намира по павилиони и дискотеки. Не е класифициран като наркотично вещество, но в Европа може да се открие само в аптеките, а не както у нас, категоричен е Симеон Парлапанов.

“Пикът на доволството от райски газ е 15-20 секунди. За да се постигне отново, трябват още дози. В рамките на престой в дискотека например ефектът се постига средно със 100-200 балона, като цената на един е 15 лв.”, посочва психотерапевтът. Приемът на райски газ по този начин спира притока на кислород. Вдишващите го могат да посинеят, да припаднат, да се ударят непоправимо.

Хората, които нашата система официално регистрира като употребяващи наркотици, обикновено са потърсилите помощ. Но ако в САЩ от 300 милиона наркозависими годишно се лекуват 3 милиона, т.е. 1%, у нас от 300 хиляди в досег с дрога се лекуват 300, т.е. 0,1%, казва Парлапанов.

Сред българите, изявили желание да се лекуват, най-много са приемащите амфетамини, метамфетамини, “чай”, фентанил. Често наркозависимостта се комбинира с хазартна и алкохолна. Тези хора страдат от тежки увреждания на нервната система, рядко могат да се обслужват сами, от което страдат близките им. Така че, ако умножим 300 хил. наркозависими по средния брой членове на семействата им, ще получите внушително число страдащи, обобщава Турлаков.

Специалистите не са оптимисти, че трендът скоро може да се обърне. Но са убедени, че проблемът може да бъде по-лесно овладян, ако държавата създаде фонд за зависимости.

За лечение по клинична пътека психиатрите трябва да пишат диагнози, които не са за състоянието им

Наркозависимите са вън от здравната и социалната система, дори и да плащат осигуровки. Безплатно лечение за тях няма, трябва сами да се спасяват. За да мине лечението им по клинична пътека, психиатри много често пишат диагнози, които не са релевантни на състоянието им. Често няма и места, където да бъдат настанени за лечение, споделя Желяз Турлаков.

В развития свят не е така, нужни са нови разпоредби, убеден е експертът. “Защо 1% от акциза на тютюна и алкохола, предвиден за лечение на зависими по закон и равняващ се на 50-60 млн. лв. годишно, не се използва за това? Беше предложено тези пари да бъдат извадени на светло, за да осигурят добри превенция и лечение, но не стана. А качествените програми за наркозависими се броят на пръстите на едната ръка. Държавата не застава зад нас”, разказа Турлаков.

“На терена работят и неподготвени хора, без образование, използващи забранени в Европа практики. Трябва да сме благодарни на общинските съвети по наркотични вещества, които, макар и с минимални бюджети, вършат работа”, допълва той.

Според зелените книги на Европарламента неправителственият сектор и държавните институции трябва да са равнопоставени по линия на контрол и прилагане на политики, убеден е Турлаков. “А иначе точно половин час ми е нужен да закупим изцяло достъпни продукти в търговската мрежа. И като изгледате два клипа в ютюб, може да произведете преспокойно 10 грама амфетамин”, описва експертът./24 часа

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361