Руското посолство у нас за Георги Гергов: Той е наш приятел и почетен консул

България 19.04.2021 13:43 Снимка: ДНЕС+

Руското посолство у нас за Георги Гергов: Той е наш приятел и почетен консул

Предприемачът вземал активно участие в мероприятия за укрепване на българо-руските отношения

„Гордеем се с това, че Русия има такъв приятел, истински патриот на България и Пловдив, който вече няколко десетилетия не на думи, а на дело помага да запазва и да развива приятелските отношения между руския и българския народ", съобщава на страницата си във Фейсбук Руското посолство в България, без да посочва информационен повод да запознае посетителите с личността на предприемача Георги Гергов, който от 2008г. е почетен консул на Русия в Пловдив.

В съобщението се изтъква, че Гергов взема активно участие в мероприятия за укрепване на българо-руските отношения, направил е много за развитието на междурегионалните връзки, както и за запазването на паметници от общата история на България и Русия.

„С неговата подкрепа се провеждат мащабни мероприятия, посветени на укрепването на руско-българските отношения, включително шествията на «Безсмъртния полк» и акцията «Георгиевската лентичка», великолепни концерти и запомнящи се задълго поздравления на ветерани“, отбелязват от Руското посолство у нас. Напомня се, че със съдействието на Георги Гергов през 2011 г. Русия е станала официален партньор на Международния панаир Пловдив, а от 2013 г. е подновила участието си в неговата работа в пълен формат, освен това през 2019 г. Русия е страна-партньор на форума, което допринася за растежа на икономическия авторитет на Русия на Балканите. В заключение се изтъква и всестранната подкрепа на Георги Гергов за катедрата по руски език и Центъра за руски език към Пловдивския университет «Паисий Хилендарски», включително в рамките на руско-български научни и образователни проекти.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.78452
GBP GBP 1 2.27256
RON RON 10 3.96937
TRY TRY 10 1.90528
USD USD 1 1.61893