Ратификация гарантира, че българите ще имат достъп до ваксина срещу COVID-19

България 30.07.2020 15:52 Снимка: ДНЕС+

Ратификация гарантира, че българите ще имат достъп до ваксина срещу COVID-19

Д-р Ангелов: 80 000 литра питейна вода ще бъдат доставени за селищата по поречието на р. Марица

Здравната комисия в парламента е подкрепила ратификация, с която да гарантира на българските граждани, че с откриване на ваксина срещу COVID-19, те ще имат достъп до нея, обяви на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Д-р Даниела Дариткова.

"Беше подкрепена ратификация, която дава възможност на България да участва както всички останали страни-членки в споразумение, което дава възможност да се снабдят тези страни с достатъчно на брой ваксини за справяне с епидемията от коронавирус. Държавите -членки ще придобият тези ваксини на базата на предварителни споразумения, а процедурата ще предполага провеждане на единен търг на европейско ниво. Включването на България към споразумението не е свързано с предварителни финансови задължения", съобщи д-р Дариткова.

С нея на брифинга беше и здравният министър проф. Костадин Ангелов, който уточни, че става дума за 2 млн. ваксини като в това число са включени пенсионерите и хронично болните пациенти у нас.

Д-р Дариткова увери, че страната ни във всеки момент може да излезе от споразумението, ако уговори нужните й ваксини на двустранни договори и тогава няма да вземе участие в общоевропейския търг. В тази връзка здравният министър коментира, че единният търг има това предимство, че би гарантирал по-ниска цена за доставката на ваксини. Помолен да коментира доставката на вода за селищата по поречието на река Марица, д-р Ангелов увери, че 80 000 литра питейна вода ще бъдат доставени за региона, а ще се разшири и кръгът от селища, за които водоползването за битови нужди ще бъде разрешено.

CHF CHF 1 1.81364
GBP GBP 1 2.17283
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.38912
USD USD 1 1.66794