Проф. Вълчева: Снощи е подписано постановление за 39 милиона лева към университетите

България 17.05.2024 09:40 Снимка: ДНЕС+

Проф. Вълчева: Снощи е подписано постановление за 39 милиона лева към университетите

Университетите ще получат поредица от траншове извън обещаните от правителството 12 млн. лв. Това обясни в ефира на БНТ доц. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование и наука", КНСБ.

След среща на синдикатите и министерството на финансите снощи е подписано постановление за 39 милиона лева - пари, които висшите училища чакат още от 1 януари т.г., но редовният кабинет не ги е осигурил. Те са били планирани в бюджета за 2024 г. Така заплатите на асистентите ще се увеличат със задна дата до 2100 лева.

"Това всъщност е принудително изпълнение на бюджета за 2024 година", посочи доц. Вълчева.

Договорени са още два транша - първият е от 6,5 милиона лева, които ще се добавят към заплатите на академичния състав.

"За това трябва да излезе нов трансфер с ново одобрение от МФ, за което снощи до късно работихме с министъра на образованието и директора на "Финансова дирекция".

Други 7,5 милиона лева ще бъдат преведени за стипендии за докторанти.

Доц. Вълчева обясни, че от януари университетите са в протестна готовност, защото никой не ги е чул в края на миналата година.

"Декември направихме поредния протест, казахме всичко ясно и казахме нещата, изчислени до стотинка. Нито един лев не е сложен в излишък. Всички средства, които искаме от държавата, са описани в Закона за висшето образование, приети в Стратегията за висше образование", обясни тя.

По думите ѝ спешно отпуснатите 12 милиона от служебното правителство нито стигат, нито отразяват нуждите на академичния състав.

"Тези 12 милиона покриват 5% увеличение, ние искаме 12 процента. Парите трябва да бъдат 2,5 пъти повече", каза тя.

Протестът във ВУЗ-овете на 20 май ще се състои, потвърди тя. По думите на Вълчева преговорите със служебния кабинет вървят трудно, защото те първо трябва да се уверят, че има проблем със средствата.

"На нас ни е ясно, че Министерството на финансите е оставено в тежко състояние и защо от 1 януари редовният кабинет не ни даде парите - защото няма пари в държавата".

Доц. Вълчева определи като лъжа твърдението, че ще отпаднат студентските такси. "Тези пари ги няма. Когато ги обявиха тези 150 милиона, седнахме с много от нашите студенти и докторанти, за да видим какво е. 2/3 от студентите са на издръжка на държавата и нямат нужда от тези пари, но пък с тях има възможност да повишим стипендиите, да удовлетворим заплатите".

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532