България 27.08.2023 09:49 Снимка: ДНЕС+

Последно препятствие за 7-и блок в АЕЦ “Козлодуй” се оказаха три ниви

Местната власт направи каквото можа, за да спъне проекта, но съдът я задължи да даде ход на процедурата за подробен устройствен план

След като изграждането на АЕЦ “Белене” бе погребано окончателно, в началото на август правителството реши планираната нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй” да бъде определена за обект с национално значение и за национален обект.

Процедурите все още обаче не може да тръгнат, защото има икономически интереси на собственици на ниви.

Определянето на обекта с национално значение ще го направи приоритетен и ще улесни административните процедури, свързани с устройственото планиране. Като следствие от взетото решение ще бъде възможно стартирането на реални дейности в съответствие с условията и мерките на решението по ОВОС и с изискванията в заповедта на АЯР за одобряване на новата площадка.

Месец по-рано стартира изпълнението на сключения на 29 март т.г. от “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности” договор с “Уестингхаус Енерджи” за предоставяне на услуги за първоначални инженерингови дейности и проектиране.

Според договора американската компания трябва да предостави на нашето дружество за нови ядрени мощности пакет от услуги, които да спомогнат за реализирането край Козлодуй на проект за нов енергоблок, базиран на технологията AP1000.

Резултатите от предоставените услуги ще бъдат използвани за подготовка на предстоящите предварителни дейности по проектиране и строителство на бъдещото ядрено съоръжение.

“Въпреки активната и професионална работа на дружеството за нови мощности в АЕЦ, оказва се, че ние забавихме доста процеса на изграждане на нов енергоблок”, смята енергийният експерт Иван Хиновски.

И причината за това не е на експертите в тази дирекция в централата, а на липсата на компетентност на предишните управляващи, които не знаеха какво да правят, смята той.

“Поредицата министри на енергетиката пропуснаха възможността за по-ранно стартиране на проекта заради тяхната некомпетентност и непознаване на механизмите за организиране на такива големи инвестиционни проекти”, каза той.

Проектът за изграждането на 7-и енергоблок срещна и доста трудности на местно ниво, които трябва да бъдат преодолени, за да не се бавят процедурите около новата площадка.

Общинската администрация в Козлодуй например спъна доколкото можеше процедурите. Наложи се проектната компания да обжалва в съда отказа на кмета Маринела Николова да съгласува устройствените процедури, отдавайки предимство на неясни частни интереси.

След жалба на “АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” Административният съд във Враца отмени отказ на кмета на Козлодуй да одобри подробния устройствен план и плана за регулация и застрояване за площадката, одобрена за изграждане на 7-и блок.

Съдът освен това я задължи да се произнесе по същество по искането в едномесечен срок.

След последното решение на правителството сега собственици на три ниви край близкото до Козлодуй село Хърлец, в чието землище се намира част от определената за новите мощности площадка, обжалват постановлението.

Предполага се, че собствениците търсят за земята си по-висока цена, опасявайки се нивите им да не бъдат изкупени на безценица.

От Върховния административен съд съобщиха, че са образували три дела по жалби срещу решението на Министерския съвет от 2 август, с което въпросната площадка 2 на АЕЦ “Козлодуй” е определена за обект с национално значение и за национален обект.

“Пречките, които имахме с община Козлодуй около устройствения план, вече отпадат по силата на решението на правителството за обявяването на обекта и площадката с национално значение”, заяви изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй - Нови мощности” Валентин Илиев.

“За да можем да продължим обаче нормално и законно работата си, ще трябва да изчакаме решението на ВАС по последните жалби на собствениците на земя”, каза той.

Самата площадка за новите мощности е одобрена от Агенцията за ядрено регулиране. Изграждането пък е в съответствие с решението на Народното събрание от 12 януари т. г.

Предимствата на новата мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй” са много в сравнение с каквито и да са други възможности, категорични са специалистите.

Първо, съществува инфраструктура, има избрана площадка, тя е лицензирана, има проведено предварително технико-икономическо проучване и най-важното е, че проектът има положителна оценка за ОВОС

“Почти всички жители на селото приветстват строежа на нови блокове на АЕЦ “Козлодуй”, каза кметът на село Хърлец Огнемир Симов. Хората се надяват това да осигури много работни места и по-добро заплащане за живеещите в региона, смята той.

Предвиденият за 7-и блок в АЕЦ “Козлодуй” американски реактор АР-1000 е от ново поколение и е с повишена безопасност, споделят експертите в бранша.

Тази технология засега е единствената в света с напълно пасивни системи за безопасност. Това означава, че при нужда системата може да се намеси, без да е нужна енергия. При сегашните реактори, които ползваме, това е голям проблем, защото, когато трябва да заработи тази система, понякога липсва енергия, а е необходима.

Според Илиев горивните касети, с които ще се зарежда реакторът на бъдещия 7-и енергоблок, също ще бъдат американски. Такива могат да се използват и в сега действащия пети блок.

През декември 2022 г. “Уестингхаус” подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за него, като доставките ще стартират през 2024 г.
Ядреното гориво ще се произвежда в завода на американската компания в Швеция.

Това е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект за ядрено гориво за блокове с технология ВВЕР-1000, твърдят от компанията.

Освен привърженици обаче развитието на ядрената енергетика има и много противници у нас. Те са преди всичко от средите на феновете на зелената енергия и ангажираните с нейното развитие и инвестиции.

Сред основните си аргументи те изтъкват, че много страни се отказаха от ядрената енергетика или вече не инвестират в нейното развитие, пренасочвайки средствата към създаването на зелени мощности.

След започналата война на Русия срещу Украйна обаче Европа обяви ренесанс и вече стимулира изграждането на нови ядрени мощности.

Валери Видов /24 часа

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361