Пеканов: Първото плащане по Плана може да забуксува заради проект за модернизация в МВР

България 11.08.2022 15:22 Снимка: ДНЕС+

Пеканов: Първото плащане по Плана може да забуксува заради проект за модернизация в МВР

По думите му до месеци в страната ни трябва да влязат над 3,7 млрд. евро

Над 3,7 млрд. лева в идните месеци ще дойдат като суми по Плана за възстановяване. Ще се опитаме да отключим тези средства. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Целта ни е да подготвим процесите така, че България да е успяла на 100% на поетите ангажименти и когато трябва да ги отчетем пред Брюксел“, добави той.

Той посочи, че проект за модернизация в МВР не е намери версия в плана, който той е изпратил в Брюксел, но пък е бил пуснат от редовното правителство на Петков. По думите му обаче това буксува, защото е била пусната тръжна процедура през юни, но никой не е откликнал. От това зависи и плащането по първия транш от Брюксел. Самият Пеканов посочи, че не е внесъл тази този проект за модернизация в МВР, която касае радиотехнически средства, защото след консултации с международни експерти е получил информация, че това е много труден процес.

„Второто плащане е за 724 млн.“, заяви Пеканов и обясни, че то включва 66 мерки, като в тях има 22 но не закона, а законодателни мерки.

„Трябва да ги подготвим тези промени и като има парламент веднага да влязат в зала“, посочи той.

Вицепремиерът по управление на европейските средства заяви, че според него  най-важни са промените в три сектора: Личен фалит, Закон за обществените поръчки, Закон за електронното управление.

Пеканов беше категоричен ще има трудности с промените в сектор енергетика. На въпрос на журналисти той посочи, че отпаднал проекта за Хидромелиорация. По отношение на инвестиционните проекти те ще са към ресорните министерства.

„Има 4 оперативни програми, само една не е одобрена. Тези пари инвестират директно в хората. Програмата с подпомагането на храни е от голяма важност“, посочи още той.

Според Пеканов единственият проблем по първата фактура е проекта за МВР, но увери, че се работи по това да се намери най-правилното решение как да се процедира. Очаква се да има яснота в следващите дни.

„Няма риск за загуба на средства, ако не се сформира редовно правителство след вота на 2 октомври“, увери той.  По думите му е важно да получим сумата по първия транш, защото средствата от него са разчетени в актуализирания бюджета, която внесе Асен Василев през юни. Що се отнася до средствата по следващото плащане от Брюксел те не са заложени в него.

До декември Пеканов отбеляза, че трябва да бъде приет зеленият преход и начинът, по който да се извърши той и продължи, уточнявайки, че Първата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост вече е отворена.

„Тя е за технологична модернизация и към момента бизнесите имат възможност да кандидатстват за тези средства. Процедурата е в размер на 260 млн. лева, а срокът за кандидатстване е до 21 септември“, каза Пеканов.

„Ще работим усилено и за придвижване на процеса за бъдещото влизане на България в еврозоната. В момента светът се намира в една доста турбулентна ситуация и ние не можем да си позволим да чакаме и да останем в периферията. Нямаме време за губене, не трябва да се чудим искаме ли, не искаме ли, за да не останем отново назад“, подчерта вицепремиерът, като допълни, че страната има 7 работни групи, които работят за влизането ни в Еврозоната.

Вицепремиерът отбеляза, че освен Плана за възстановяване и устойчивост, предстои стартирането на инвестиционни проекти. Ако всички предвидени проекти се случат, на пазара ще има инвестиции за 3,7 млрд. лева, уточни той./tribune.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648