Няма слотове за разтоварване, затова купуваме един от седемте американски танкера

България 19.08.2022 19:59 Снимка: ДНЕС+

Няма слотове за разтоварване, затова купуваме един от седемте американски танкера

В момента не се тревожели за количествата газ, а за цената му

България ще купи един американски танкер втечнен газ през октомври. Слот за разтоварване е договорен в Турция. Това обяви служебният енергиен министър Росен Христов.

Така октомври може да се счита за обезпечен откъм синьо гориво на 1/3, увери той. Ако тогава има азерски доставки, това ще е още 1/3.

Другите танкери, за които Кирил Петков твърди, че е осигурил обаче няма как да стигнат до България, затова страната ни се е отказала да ги купи.

Танкерите трябва да бъдат разтоварени на терминал за втечнен газ, които работят при определени капацитети. Затова, за да се ползват, трябва да бъдат резервирани слотове в аванс.

„Не можахме ноември и декември да намерим слотове, които да направят доставката икономически изгодна. „Шиниър“ коригираха офертата“, обясни Христов. Достъпните слотове били на цена „двуцифрени суми за милиони евро“.

„Сега се насочим усилията си за средносрочни договори за тръбна газ на конкурентни цени. В момента количествата не ни притесняват, най ни притеснява цената. Високата цена ще предизвика инфлация, която трудно ще се понесе от някои компании“, заяви служебният министър.

Цената на танкера е в диапазона 300-400 лв. за мегават час, обясни Христов, но не пожела да влезе в конкретика, тъй като по всяка вероятност е обект на търговска тайна.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648