Нова система позволява по-бърза реакция на властите при пиратство в Черно море

България 23.06.2021 15:34 Снимка: ДНЕС+

Нова система позволява по-бърза реакция на властите при пиратство в Черно море

Морските структури у нас започват работа по третия етап от изграждането на информационната среда, в която европейските държави ще обменят данни за ситуацията на море в реално време, съобщи БНТ.

Проектът "ИнБулМарС 2" започна преди 4 години, от българска страна в него участват Военноморските сили, Гранична полиция, агенциите "Пристанищна инфраструктура" и "Морска администрация", Агенцията по рибарство и аквакултури, Митниците.

Изпълнителният директор на "Морска администрация" - к.д.п. Живко Петров, подчерта на срещата на партньорите във Варна, че у нас ще бъде изградена българската информационна среда за обмен на данни и ще се уточни свързването ѝ с европейската база.

Очаква се това да завърши до февруари 2023 година, а до 2025-та да е готова и европейската система. Уточнява се кой ще поддържа общия сървър, най-вероятно това ще е Европейската агенция за морска безопасност, базирана в Лисабон.

При свързване на европейската система ще стане възможно бързо да се идентифицира чужд кораб в нашата икономическа зона или наш - при проблем по Атлантическото крайбрежие на Португалия, например.

Контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, обобщи, че участието в системата дава по-добра осведоменост за ситуацията.

Събрани заедно, данните дават по-добра база за по-адекватна оценка, а оттам - за бърза реакция. Стойността на проекта е над 3 милиона лева, като сумата идва като 100% безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448