Николай Денков: Със синдикатите имаме съгласие по почти всички точки в декларацията

България 19.09.2023 19:06 Снимка: ДНЕС+

Николай Денков: Със синдикатите имаме съгласие по почти всички точки в декларацията

Със синдикатите по тема "Енергетика" беше обсъдена декларацията, която беше представена днес и предложението на двата основни синдиката за подготовка и подписване на споразумение по темите, които най-много ги вълнуват. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков, на който присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това как могат да се реализират техните предложения, но това са по-скоро технически проблеми, които няма да могат да се реализират както е написано в декларацията, но можем да ги отразим в споразумението, за което се разбрахме, че ще работим и ще го подпишем до края на септември", обясни Денков.

"Ангажиментът, който чухме от премиера е ключов за нас. До края на месеца в национално споразумение за справедлив преход детайлно ще бъдат разписани ангажиментите на държавата към мините и към въглищните централи от днес до 2038 г.", каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Този следобед министър-председателят се среща с представителна група на миньорите и енергетиците от протеста "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България", водена от президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Миньорите и енергетиците протестират в София.

Хората искат яснота за бъдещето на енергийната политика и ограничаването на вредните емисии в сектора. Те се притесняват за работните си места във въгледобивните райони на страната - Стара Загора, Перник и Кюстендил.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648