Немски съд дал на бащата отмъкнатото от градината в Кърджали дете, майката го задържала у нас

България 15.03.2024 12:52 Снимка: ДНЕС+

Немски съд дал на бащата отмъкнатото от градината в Кърджали дете, майката го задържала у нас

Късно снощи е взето решение то да бъде настанено в Център за обществена подкрепа заедно с татко си

Баща нахлу вчера в детска градина в Кърджали и изведе насила сина си. След опитите на персонала да го спрат, мъжът изкъртил две врати. По-късно родителят, бабата и детето бяха задържани на магистрала "Тракия". Оказа се, че причината за отвличането на детето е спор за родителски права. То било изведено от Германия от майка си и впоследствие не било върнато, а немски съд присъдил момченцето да бъде при бащата.

Късно снощи - след 22 ч., е взето решение детето да бъде настанено в Център за обществена подкрепа заедно с баща си. Предстои днес да се вземе решение дали ще остане с мъжа или ще бъде предадено на майката.

Директорката на ОДЗ "Орфей" Димитрина Колева, където се е разиграла стресиращата сцена, разказа пред bTV как мъжът е нахлул в детската градина:

Бащата и бабата на детето позвънили в детското заведение и носели документи. Директорката помислила, че идват да записват дете. Когато отворила обаче, мъжът я изблъскал и започнал да търси детето си.

Персоналът на градината се е обадил в полицията и заключили вратата. След като открил сина си, мъжът разбил две врати и излязъл от градината с детето.

5-годишното момченце е родено в германия, с двойно гражданство е. Бащата също живее в Германия. Има решение на германски съд, с което се определя, че временно бащата трябва да се грижи за детето.

През октомври 2022 г. майката иска разрешение от бащата да се върне за 10 дни в България, той дава декларация, но тя не връща момченцето в Германия. След това идва решението за временните права на бащата върху детето.

В Районния съд в Кърджали има висящо дело за родителските права.

"Има влязло в сила решение на германския съд. Вече повече от година и половина то обаче не се изпълнява от майката, която неправомерно задържа детето в България. Клиентът ми има сериозни опасения, че преди 9 април, когато според връчена призовка тя трябва да предаде детето на бащата, всъщност ще се опита да напусне страната със сина си", заяви адвокатът на мъжа пред Нова тв.

Защитникът на майката пък каза, че в момента има висящи производства пред български съд по казуса с насрочена дата за доброволно предаване на детето на 9 април. "Майката е заявила, че няма да възпрепятства предаването на детето", подчерта адвокатът.

В момента момченцето е настанено с бащата в център от защитен тип. "Детето е добре. Спокойно е. Няма никакъв проблем с него. Чувства се много добре с баща си", заяви адвокатът на мъжа.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361