Некадърното ръководство в Спорт Тото рискува да загуби милиони

България 10.05.2024 12:33 Снимка: ДНЕС+

Некадърното ръководство в Спорт Тото рискува да загуби милиони

Български Спортен Тотализатор (БСТ) е изправен пред сериозен риск от загуби за милиони, причинени от некадърността на настоящото ръководство, пише novsport.com. В поредица от статии, ви информирахме за многобройни нарушения и разхищение на държавни средства в особено големи размери. Поредният случай е за новоизградените пунктове, чиито цени многократно надвишават пазарните, а вече показват дефекти и са протекли. Изпълнителният директор Георги Тарлеков  отново демонстрира липса на управленски опит и елементарни компетенции.

Служители на Спорт Тото се свързаха с редакционния екип на медията да разкрият проблеми с електронната деловодна система. Информираха ни, че още от 2020г. БСТ е въвел електронна деловодна система за документооборот, която от една страна улеснява работния процес, а от друга  дава прозрачност в документооборота. Това нововъведение видимо затруднява самия Изпълнителен директор, който е явно е привърженик на аналоговите методи за бизнес кореспонденция и маниер на работа. На работещите в Тотализатора  им се налага ежедневно да разпечатват електронно подписани документи, за резолюция от Тарлеков. След това  те трябва да прилагат графологични методи за разчитат сложно изписани становища и за финал отново служителите да качват документа в деловодната система. Този процес не само увеличава работното натоварване, но и компрометира ефективността й.

Прилагаме част от Докладна записка, която е била предоставена:

 

 

„Освен дигитално неграмотен е и книжовно неграмотен“ – коментират служители. Предварително пуснати Обществени поръчки за десетки милиони, изграждане на нискокачествени пунктове на тройни цени от пазарните, назначения на некомпетентни служители на мениджърски позиции и серия други нарушения водят до сериозно затруднение на оперативната работа на Дружеството.

От източници novsport се натъкнат на поредното престъпно безхаберие, резултат от тоталната некомпетентност на изпълнителния директор Георги Тарлеков и неговия верен съветник Рада Гьонова, бивш директор Обществени поръчки в Спортния Тотализатор (бел. уволнена 2023 г. поради серия скандални поръчки) и по настоящем член на УС.

Малко фактология касаеща поредното нарушение:  Договорът за ремонт и изграждане на пунктове, подписан на 17.05.2023 и изтичащ на 17.05.2024, е пример за това. Подробна информация за поръчката е публикувана https://app.eop.bg/today/276349. По този договор има авансово плащане на стойност около 3 милиона лева. Към момента стойността на извършените дейности е за  близо 1 милион лева, а останалите  над 2 милиона остават в сметките на Изпълнителя - ПРЕСТИЖ БИЗНЕС - 93 ООД.

Г-н Тарлеков до момента не е предприел никакви действия за възстановяването на сумата по сметките на БСТ, създавайки реален риск тези средства да бъдат безвъзвратно загубени. Това е престъпно деяние с държавни средства в големи размери, което със сигурност ще доведе до тежки юридически последици за Изпълнителния директор.

Проблемите по този договор не спират дотук. От заявените от г-н Тарлеков над 30 пункта за подмяна, са подменени малка част от тях. За по голямата част от заявените  пунктове се оказва, че не може да бъде извършен физически монтаж, тъй като размерът на бетонния постамент не отговаря на размерите на произведените пунктове – резултат от грешно подадена заявка към Изпълнителя. Този казус остава нерешен и неясен.

Друг тревожен факт е, че от новоизградените около 15 пункта, 4 вече имат проблеми и са протекли при последните дъждове. Качеството е изключително лошо, но за сметка на това скъпо и на тройно завишена цена. Предвид проблемите, които са констатирани  до сега, най-вероятно в следващите месеци всички нови пунктове ще дефектират и ще се наложи да се предвидят допълнителни средства за ремонт.

Тези тревожни факти подчертават сериозните проблеми в управлението на Български Спортен Тотализатор. Безхаберното разхищение на държавни средства, липсата на компетентност и отговорност от страна на ръководството не само компрометират финансовата стабилност на дружеството, но и подкопават доверието на обществото. Време е за спешни мерки и прозрачност в действията, за да се предотвратят по-нататъшни загуби и да се възстанови доверието в институцията. Българският Спортен Тотализатор заслужава компетентно ръководство, което да работи в интерес на спорта, културата и образованието.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319