Недоволните фермери искат не 150 млн., а 432 млн. лева за чувствителните сектори

България 12.02.2024 14:43 Снимка: БТА

Недоволните фермери искат не 150 млн., а 432 млн. лева за чувствителните сектори

Инициативен комитет от 26 браншови организации представи декларация с искания в земеделието

Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов заяви по време на пресконференция в понеделник, че са се събрали онези организации, които не са били допуснати до преговорите, които според министър Вътев "не са истински", предаде БТА.

"Хората, които сме тук, осигуряваме над 300 000 работни места, 80 процента от млякото и млечните продукти в страната, 30 процента от зърното, над 70 процента от месните продукти, 100 процента от маслодайната роза и ориза. Нашите асоциации са от над 20 години в тази сфера и сме работили през всички тези години в тази сфера", заяви Върбанов, допълвайки, че всички си носят големите папки с писания, становища, искания до Министерство на земеделието и храните (МЗХ), които не са взети предвид.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България, каза, че комуникацията със земеделското министерство е едностранна. Той твърди, че подписаният през септември меморандум не е изпълнен в цялост.

"Не сме съгласни със 150 млн. лева за чувствителните сектори", подчерта Зоров, допълвайки, че техните искания са 432 млн. лева за чувствителните сектори по украинската помощ и подпомагане от 20 лева на декар без ограничения от размера на стопанството. Зоров съобщи и че искат също политики за просъществуване и прогнозируемост на сектора.

(В графата чувствителни са секторите зеленчукопроизводство, трайни насаждения, етерично-маслени и лекарствени култури, животновъдство. В анализ на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се казва, обаче, че "определянето на тези сектори като чувствителни, не е подкрепено с подробни данни в аналитичната част от предложението. Още повече - по отношение на трайните насаждения в анализа на сектор "Земеделие" се отбелязва ръст, както на използваните площи, така и на произведената продукция", отбеляза специализираното издание agri.bg.)

Както съобщи в петък премиерът Денков, тези производители, които са най-малки, получават подкрепа, пропорционално на площта, но със съответна ставка, за другите фермери с по-големи площи - над 300 и 600 хектара, ставката е различна. Над 600 хектара ставката е още по-малка.

Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди, каза, че във вторник в 11:00 часа ще се проведе национален протест пред сградата на Министерския съвет. Синапов изрази мнение, че управлението на министър Вътев вкарва сектора в повече кризи, вместо да ги решава.

Мария Степанчева, председател на Асоциацията на българските биволовъди, заяви, че в Българската аграрна камара властват няколко човека и има диктатура от тяхна страна. Нейната организация е била член на камарата, но снощи чашата е преляла, така че те са я напуснали. "Искаха споразумението да подпишат само Костадин Костадинов и Илия Проданов, сякаш това е камара на зърнопроизводителите", коментира Степанчева.

Картофопроизводителката Чолакова от Самоков посочи, че картофопроизводство вече в България няма. "Хората трябва да разберат, че ако няма земеделие, няма да има храна на масата. Още 5 години и всичко ще бъде внос", каза тя.

"Фактът, че сме се събрали тук днес, показва, че сме изчерпали всички възможности за конструктивен диалог с МЗХ", каза Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България, според която, откакто е влязъл в сила Стратегическият план, всичко е в административен хаос.

Гроздева подчерта, че през 2023 г. площите с плодове и зеленчуци са намалели и това не е нова тенденция. Увеличава се количеството на внос, като в момента около 50 процента от плодовете и зеленчуците у нас са внос. "На този фон на МЗХ приоритет му е създаването на закон за аграрна камара, на закон за браншовите организации", отбеляза Гроздева.

По думите ѝ след излизането на индикативния график за плащания на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) производителите на плодове и зеленчуци са в ступор, защото за първи път обвързаната подкрепа ще бъде изплатена през май, което е два месеца по-късно от обикновено.

Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България, подчерта, че земеделието се намира в много тежък етап. "Нашият сектор - производството на плодове и зеленчуци, е пред закриване. От години алармирам, че българските плодове и зеленчуци ще станат екзотични плодове. Борим се от 15-20 години да се обърне внимание на този сектор. Стигнахме до положение, в което министър Вътев реши да води преговори с организация, която е създадена преди година", посочи Милтенова.

По думите ѝ техните политически искания са да има правилни политики в земеделието. Пенка Христова, председател Съюз на животновъдите в България, апелира премиера Николай Денков да не подписва нищо. Според нея Българската аграрна камара се е оказала Българска аграрна катастрофа.

Върбанов информира, че днес на 25 пътни възела в страната има протест, утре продължават в София, а от други ден активни протести ще продължат на тези 25 места. Протестите ще продължават и ще набират скорост, защото земеделските производители се чувстват предадени, коментира Върбанов.

Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз, уточни, че за понеделник са имали покана за среща в МЗХ, но тя е от 23 януари, така че нямат работа там.

В неделя министър Вътев заяви, че "утре (понеделник) в 12:00 часа ще дойдат тези, които протестират - представители на две организации. Ще се срещнем и с тях"./БТА

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599