Надежда Йорданова: Подготвям искане за освобождаване на Гешев, нарушавал е закона

България 21.01.2022 12:35 Снимка: ДНЕС+

Надежда Йорданова: Подготвям искане за освобождаване на Гешев, нарушавал е закона

Материалите, събрани срещу главния прокурор Иван Гешев, са по различни сигнали. Нашите разследвания показват различни нарушения на закона - по конкретни казуси, както и нарушаване на правомощията му. Подготвям искане за предсрочното му освобождаване.

Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова в студиото на "Здравей, България" по Нова тв. Все още обаче не се знае дали събраните материали ще са достатъчни, това трябва да прецени ВСС. За освобождаване обаче не се изисква нарушенията да са престъпления, уточни Йорданова.

"Съгласно европейския стандарт прокурорът действа в името на обществото, настоящият главен прокурор действа ли в името на обществото? Продължаваме да ставаме свидетели как се замитат определени случаи – какво става с кюлчетата, банкнотите, имаме ли експертиза за достоверността на записите?", попита министърката.

Тя заяви, че все още не са водени конкретни разговори кой ще оглави Антикорупционната комисия, след като председателят й Сотир Цацаров подаде оставка и след като органът бъде разделен на две. "Да, личността, нравствените и професионалните характеристики са важни, но по-важен е структурният профил на тези органи и каква защита на правата на гражданите ще окаже. Сегашната комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните", категорична беше Йорданова.

По думите й ДБ от години говори, че КПКОНПИ трябва да бъде разделена, а с времето е израснала във възгледите си за това доколко антикорупционната комисия трябва да има разследващи функции. Нейните функции трябва да бъдат подсилени - например тя има право да използва СРС-та, но те не могат да се ползват в съда, което е противоречие.

На въпрос как управляващата коалиция ще гарантира, че със смяната на сегашния главен прокурор на негово място няма да дойде друг, който също да служи като чадър за сегашните управляващи, Йорданова подчерта, че за ДБ проблемът не е само в личността на главния прокурор, а и в това, че няма ефективен механизъм как да му се търси отговорност. Все още се обмисляли варианти как да стане това.

МВР няма да може да прескача прокуратурата и да си образува само досъдебно производство. Прокуратурата ще бъде уведомявана и има право да откаже, в такъв случай въпросът ще се реши в съда.

През изминалата година има 3244 издадени заповеди за закрила заради домашно насилие, посочи още Йорданова и изброи част от законодателните предложения, които се подготвят по тази тема - разширяване на кръга на забраните, когато има заплаха – на всякакви контакти, включително по телефон интернет, разширяване на програмите за защита на деца, задължително включване на насилниците в програми за справяне на гнева и агресията.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648