МВР обяви засилени мерки за празниците, ще има спецакции за пияни и дрогирани шофьори

България 01.05.2024 11:06 Снимка: ДНЕС+

МВР обяви засилени мерки за празниците, ще има спецакции за пияни и дрогирани шофьори

Министерството на вътрешните работи (МВР) обяви засилени мерки за сигурност за обезпечаване на опазването на обществения ред на предстоящите Великденски празници, предава БТА.

На брифинг в Главната дирекция "Национална полиция" (ГДНП) представители на "Охранителна полиция", "Пътна полиция" и "Криминална полиция", "Гранична полиция" и Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) обявиха какви са предприетите мерки.

Граничен контрол

Ще бъдат викани допълнителни служители при необходимост, обяви главен инспектор Светослав Шарлаганджиев от "Гранична полиция". Направени са срещи с граничния контрол на съседните държави, за да се оптимизира работата на всички гишета по граничните пунктове. Шарлаганджиев отправи апел към гражданите да пътуват с предварително подготвени документи, необходими им за преминаването.

Пожарна безопасност

През последния месец на територията на цялата страна органите за пожарна безопасност са организирали съвместни проверки, най-вече на православните храмове, където се очаква струпване на хора, както и на местата за настаняване и заведенията, обяви комисар Георги Толин от ГДПБЗН. Извършени са 1870 проверки, след които са издадени 87 предписания.

Толин обяви, че около големите православни храмове в страната ще бъдат разположени противопожарни автомобили и линейки.

Противодействие на престъпленията

Инспектор Росен Белишки от "Криминална полиция" полиция съобщи, че домовите кражби през първото тримесечие на годината са с 266 по-малко от тези за същия период през предходната година. Има 33% разкриваемост, обяви той.

Ще има контрол на определени места и лица от криминалния контингент, обяви той, без да посочи подробности.

Ще бъдат извършвани и специализирани операции за противодействие на престъпността, каза още инспектор Белишки.

Охрана на гари и автогари

Инспектор Милорад Йорданов от "Охранителна полиция" съобщи, че е органите на МВР са осъществели контакт с местните власти и частните охранителни фирми, с които са обсъдени начините за обмен на информация.

Засилена ще бъде охраната на обектите, през които преминават много хора, като гари и автогари, съобщи още той. Проведена е и среща с ръководителите на фирми, които извършват инкасова дейност, допълни инспектор Йорданов.

В храмовете няма да се допускат хора с оръжие и пиротехнически изделия.

Пътна безопасност

Комисар Мария Ботева от "Пътна полиция" каза, че предстоят тежки дни от гледна точка на трафика. Гражданите да подбират добре времето, в което ще тръгнат на път, да проверят маршрутите, както и техническата изправност на автомобилите, препоръча тя.

Специализирана полицейска операция за проверка на шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества ще върви по време на празничните дни, стана известно по време на брифинга.

При критична ситуация телефон 112 е винаги на разположение на гражданите, припомниха от МВР.

Още по темата

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319