Масов мор на пчели и слаба медоносна година отчитат пчелари

България 14.08.2020 11:00 Снимка: ДНЕС+

Масов мор на пчели и слаба медоносна година отчитат пчелари

2020-а се оказа неблагоприятна и на пчеларите, които се оплакват от слаба година. Спадът в медопроизводството е между 40 и 60% в някои райони на страната.

Причините – засушаването и валежите, които отмиват нектара. Годишно в Североиточна България средния добив на мед е между 30 и 50 кг от кошер, което на фона на останалите райони е по – висок. Тази година обаче килограмите са в пъти по – малко. Красимир Бенчев има 20 кошера в добричкия край.  И за него годината е лоша, най - вече заради засушаването и умирането на пчелите, което стана много серизоен проблем през последните години. Мъжът казва,че според него този бизнес вече не е доходоносен и обмисля дали да прекрати. В Добруджа има интензивно земеделия, а културите се третират с препарати, най – вече пестициди.  Те пък от своя страна отравят пчелите, при което намалява пчелната популация.  А това означава прoблeми c oпрaшвaнeтo и cпaд в прoизвoдcтвoтo нa цeнни зa чoвeкa хрaни кaтo плoдoвe, зeлeнчуци, ядки и други. Тoвa щe ce oтрaзи нa здрaвeтo и нa живoтa нa хoрaтa.

От бранша се оплакват и от ниски изкупни цени, на фона на все по – активния внос на мед в страната. Това подбива българския пазар и пчеларите са принудени да предлагат крайния продукт на по – ниски цени. А в условията на слаба реколта, цената на един буркан мед трябва да се повиши, категорични са собствениците на пчелини. В момента във Варна цената за е между 7 и 10 лева.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448