Мария Габриел: България и САЩ са съюзници и стратегически партньори

България 21.10.2023 15:32 Снимка: ДНЕС+

Мария Габриел: България и САЩ са съюзници и стратегически партньори

Заместник-министър председателят и министър на външните работи Мария Габриел се срещна в МВнР с постоянния представител на САЩ в НАТО посланик Джулиан Смит. Посланик Смит е заемала длъжността заместник-съветник по националната сигурност към офиса на вицепрезидента Джо Байдън в администрацията на президента Барак Обама.

Във фокуса на разговорите бяха поставени темите за стратегическата позиция на България в НАТО по отношение на Източния фланг, сигурността в Черноморския регион и подкрепата за Украйна. И двете изразиха подкрепата си за Израел и категорично осъдиха терористичните действия на Хамас. Тема на разговора бяха и решенията взети на Срещата на върха във Вилнюс.

Обсъдено бе важното значение на киберсигурността и борбата с дезинформацията. Вицепремиерът Мария Габриел акцентира на подписания Меморандум за разбирателство между България и САЩ, чрез който се засилва сътрудничеството за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация. Документът осигурява здрава основа за съвместна работа на двете държави срещу разпространението на дезинформация и медийни манипулации, които представляват нарастваща заплаха в Централна и Източна Европа.

Сред другите дискутирани теми бяха иновационният фонд на НАТО и възможностите за взаимодействие с инициативата „Три морета“, както и предстоящата среща на външните министри на страните, членки на НАТО.
„Сътрудничество, устойчивост, споделяне на опит – това са посланията от днешната среща. Радвам се, че като съюзници в рамките на НАТО и стратегически партньори отговаряме заедно на регионални и глобални предизвикателства“, заяви вицепремиерът Мария Габриел.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066