Лъчезар Томов: До месец Омикрон става доминантен

България 28.11.2021 10:08 Снимка: ДНЕС+

Лъчезар Томов: До месец Омикрон става доминантен

Омикрон изглежда, че е много по-заразен, но ако е скочил със скоростта, с която скочи в Южна Африка, до един месец може да е доминантен. Това заяви математикът Лъчезар Томов пред БНТ.

Контролът върху влизащите е ключов. Омикрон може да закъснее, но е много по-бърз, предупреди Томов и добави, че всички, които са с втора доза, да минават към трета и тези, които са с нулева, да минават към втора доза.

Той изтъкна, че новият вариант на COVID-19 много по-силно потиска естествения имунитет. Най-лошата възможна хипотеза е Омикрон да влияе на ваксинацията, но Томов не го вярва. Въпросът е колко ще нараснат хоспитализацията и смъртността от новия вариант. "Време е да спрем с играта на риск, която правим - хазартната игра веднъж да ни се размине с куршума, хайде да повторим пак, а да се помисли за ваксинация", настоя Томов.

Той добави, че ако искаме да живеем съвременно, трябва да вземем съвременни средства. Лъчезар Томов не изключва и български вариант на COVID-19 заради ниското ниво на ваксинацията у нас.

"Ако не вземем мерки срещу Омикрон и ако не спрем да мислим само за себе си, много хора ще останат сами. Когато едно семейство остане с човек по-малко, тогава ще мисли по по-различен начин", предупреди Томов.

Според него гръбнакът на четвъртата вълна на коронавируса не е пречупена. Има прекалено много население, което е годно да бъде инфектирано. Тази вълна и без Омикрон очаквах да е дълга през цялата зима. Подобна пандемична вълна с толкова голяма заразност и смъртност не е имало досега. Не очаквайте чудеса, посочи Лъчезар Томов.

Той отбеляза, че трябва да има ваксинация и всички да участват в този процес, без да избягат. Здравната система е общото благо, завърши Томов, позовавайки се на думи на Аристотел.

Пулмологът проф. Светлана Велизарова, която също присъства пред БНТ заяви, че вече е доказано, че новият вариант на COVID-19 е мутирал и е попаднал в имунокомпрометирани хора с ХИВ или СПИН. Докато вирусът не достигне до всички, които не са боледували, той няма да спре - това е естественият ход. При това ниско ниво на ваксинация ще имаме пета, шеста, седма вълна и докато не стигнем до края на гръцката азбука, посочи тя.

От това, което вижда проф. Велизарова при децата до училищна възраст, именно родителите заразяват децата си. В по-голяма възраст децата в училище и те си предават един на друг вируса. При децата заболяването протича много по-леко и носят много по-малък вирусен товар, обясни проф. Велизарова .

"Няма начин да спрем с българската народопсихология - ще затваряме, ще отваряме, ще искаме зелените сертификати и така ще продължава, защото в хората около нас няма убеждението, че това е правилният път и няма чувството за общност. Нашето чувството е така - важното е на мен да ми е добре, другият, ако иска, да мре", категорична бе проф. Велизарова.

Тя предупреди, че който не се е разболял от коронавируса, ще се разболее, освен ако не се затвори вкъщи за 3-4 години. Дори Омикрон да не дойде в такъв голям процент - вирусът ще заразява, ще имаме плата, ще затваряме, докато не достигне до последния непредпазен човек, изтъкна проф. Велизарова.

Тя добави, че на новия здравен министър ще му е много тежко, защото трябва да продължи линия не либерализъм, но над глава му виси новият вирус и мнозинството от населението, което е антиваксърско настроено до степен фанатизъм. "Ако трябва, здравето ще се опази и с диктатура. Все повече антиваксъри и все по-малко говорещи", каза още проф. Велизарова./БНТ

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648