Микробиолог: Не бива да наричаме новият вариант на COVID-19 "бедствие"

ЕС и Свят 28.11.2021 08:10 Снимка: ДНЕС+

Микробиолог: Не бива да наричаме новият вариант на COVID-19 "бедствие"

Новият вариант на COVID-19 "не е бедствие" и някои хора може "силно да надценяват ситуацията".

Това заяви микробиологът професор Калъм Семпъл. Днес той призова за спокойствие, настоявайки че ваксините "все още вероятно ще ви предпазят от тежко заболяване".

Калъм Семпъл каза пред BBC Breakfast, че подкрепя новите ограничения за пътуване в Южна Африка, Намибия, Лесото, Ботсвана и Зимбабве, но добави: "Това не е бедствие. Мисля, че някои от моите колеги силно надценяват ситуацията".

"Имунитетът от ваксинацията все още вероятно ще ви предпази от тежко заболяване.

Може да получите подсмърчане, главоболие или гадна настинка, но шансът ви да влезете в болница или интензивно лечение или да умрете е значително намален от ваксината", успокои проф. Калъм Семпъл.

Той каза, че макар че може да не е възможно да се спре идването на варианта в Обединеното кралство, все още е важно да се отложи пристигането му.

"Ако можете да забавите навлизането на вируса във вашата страна, това ви дава повече време за вашата бустерна кампания, за да го изпреварите", продължи експертът. "Това също така дава на учените повече време да разберат повече за вируса, в случай че има нещо, за което наистина трябва да се тревожим", смята имунологът

Запитан какви други мерки смята за препоръчителни, проф. Калъм Семпъл каза, че подкрепя задължителните маски за лице в магазините и в градския транспорт, както и миенето на ръцете.

Професор сър Андрю Полард, директор на групата за ваксини в Оксфорд, каза, че "изключително малко вероятно е да се случи рестартиране на пандемия сред ваксинирано население, каквото видяхме миналата година". Говорейки пред програмата Today на Радио 4, той също така настоя, че ваксините могат да бъдат ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания като варианта "Омикрон".

Снощи Световната здравна организация определи така наречената мутация "Омикрон" като обезпокоителна.

Това принуди страни, включително Великобритания и САЩ да затворят границите си с шест държави от Южна Африка, зоната на предполагаем произход.

Внезапната поява на варианта тази седмица предизвика паника на Острова. Учени предупредиха, че може да е устойчив на ваксини, а здравният министър Саджид Джавид заплаши да наложи отново локдаун, ако е необходимо.

В бързане да ограничи разпространението, ЕС преустанови всички полети до Южна Африка, след като първият случай беше потвърден в Европа. Великобритания вече беше поставила шест нации в "червения списък" за пътуване - и беше готова да добави още две снощи./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648