Вирусолог: Новият подвариант на Омикрон не е тревожен, но да се държи под контрол

България 31.10.2022 20:07 Снимка: ДНЕС+

Вирусолог: Новият подвариант на Омикрон не е тревожен, но да се държи под контрол

Очаква се през следващите седмици броят на случаите, предизвикани от новия подвариант на Омикрон - BQ1, да достигнат около 50%, но все още няма информация каква би била тежестта на клиничната картина. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова по повод разпространената от Европейския център за контрол на заразните заболявания информация, че новият подвариант убягва на имунната система, съобщи БНР. Тя обаче бе категорична, че няма повод за тревога, но призова да се обърне внимание на уязвимите групи хора.

"Буквално преди дни бяха актуализирани данните на Европейския център за контрол на заразните заболявания. Доминиращият вариант продължава да бъде Омикрон - BA5. Тези, които предизвикват безпокойство, освен него, са BA2 и BA4, но те са по-ограничено разпространени. Да, има и два варианта, които предизвикват интерес, единият е Кентавър, за който вече знаем, а другият е BQ1 и неговите подлинии. Това, което знаем за BQ1, е, че наистина има данни за избягване на имунния отговор. Но оттук нататък няма повече информация, тоест все още не е ясно как се отразява на клиничната картина, много са ограничени данните. Разбира се, това, което се очаква, това е в следващите седмици от средата на ноември до началото на декември, броят на случаите, които са предизвикани от този нов подвариант, да бъдат някъде около 50%, а в началото на следващата година да достигне около 80%. Както вече казах, все още нямаме данни каква би била тежестта на клиничната картина, но във всички случаи предупреждението е да бъдем готови да се обърне внимание на хората, които са по-уязвими - хората над 65 години, хората с имунни дефицити или съпътстващи заболявания, бременните жени, разбира се, към приоритетните групи спадат тези хора, които са настанени в специализирани домове, персоналът, който работи там, и разбира се, всички медицински работници, защото те винаги са на първа линия. Няма повод за тревога, защото все пак вече разполагаме с доста повече знания, има ваксини, така че имаме средства, с които бихме могли да противодействаме. Очевидно, че SARS-CoV-2 ще си остане с нас, така че продължаваме заедно. Въпросът е да го държим под контрол, а ние имаме достатъчно много средства, за да го правим".

Проф. Александрова посочи, че Световната здравна организация оценява ситуацията като много по-спокойна в сравнение с началото на пандемията, но призовава да не се подценява коронавирусът, който винаги би могъл да ни изненада.

"Което означава не да живеем в някакъв стрес и ужас, а да следим ситуацията. Имам предвид специалистите, учените да знаят какво се разпространява, какви подварианти се разпространяват, какво бихме могли да очакваме от тях - нещо, което се случва. Виждаме, че има варианти, които представляват интерес, варианти, които са под наблюдение и, разбира се, да не подценяваме прилагането на ваксините, особено при рисковите групи".

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364