Колко ще ни струва тази година козунакът за Великден?

България 16.04.2024 11:16 Снимка: ДНЕС+

Колко ще ни струва тази година козунакът за Великден?

Спад в цените на продуктите за козунак малко преди Великден.

Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, спрямо миналата година.

Ще се отрази ли това на крайния продукт и колко ще струват козунаците тази година?

Според продуктовият мениджър на пекарна Виолета Борисова обаче увеличение на цените има, както всяка година.

„Цените много често варират и невинаги са надолу спрямо основните суровини, които са използвани в производството. По-скоро, както всяка година, увеличенията са факт. Надяваме се тенденцията за нарастване на цените да спре“, обясни още Виолета пред бТВ.

Тя произвежда козунаци вече 15 години и твърди, че за разлика от миналата година, през 2024 не се очаква цените да нараснат с 50%.

„Има спад при суровините, но има ръст при заплатите, наемите и много други услуги, които са формиращи за крайната цена, но въпреки това ръстът няма да достигне 50%“, уточни тя.

По думите ѝ най-скъпите козунаци могат да достигат до над 200 лева на килограм в някои бутикови пекарни, а хората най-много харесват изчистения козунак, със стафиди и портокалови или лимонови корички, който напомня на вкуса от едно време.

„Купуват се и с различни пълнежи, но най-вече се предпочита традиционният козунак“, каза Виолета.

Основните продукти, с които се приготвя печивото са масло, брашно, яйца, прясно мляко, захар, а това според нея няма да ни струва по-малко от 20 лева. И въпреки, че цените на суровините на едро са спаднали, това вероятно няма да се отрази на крайния продукт – великденския козунак.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361