Кирил Петков: Млъкваме и оставяме Денков и Габриел сами да решат за Външно

България 12.02.2024 18:43 Снимка: ДНЕС+

Кирил Петков: Млъкваме и оставяме Денков и Габриел сами да решат за Външно

Николай Денков и Мария Габриел ще решат сами спора кой да е външен министър. "Топката я оставяме в тях", обяви съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков в понеделник следобед от Видин, където бе за срещи с местната структура.

Когато има желание, се намира и начин, допълни Петков.

От думите му стана ясно, че с лидера на ГЕРБ не са се виждали след ескалацията на напрежението по темата през миналата седмица, приключило със заплахата на Бойко Борисов, че при отказ на ПП-ДБ поста във Външно да остане за ГЕРБ е по-добре да се отиде на избори 2 в 1 с европейските.

Говорих и с хората във Видин днес, никой не иска избори, коментира обаче Петков. Пак обясни, че вече е несъстоятелна тезата на ГЕРБ как нямат нито един министър освен Габриел. МВР е изцяло отговорност на ГЕРБ вече, министърът е техен, настоя той.

Кирил Петков смята, че датата 6 март за ротацията не е застрашена. А на въпрос докога трябва да е постигнато окончателно разбирателство каза само, че в случая нито бързите,  нито небалансираните решения ще помогнат.  

С уговорката, че ПП не си е променила позицията за това кой трябва да е първи дипломат на страната, той повтори: Консултациите са при Денков и Габриел, ние спираме с говоренето.

"Нека двамата ни покажат, че екипната работа е по-добра, отколкото политическото позициониране по медиите", допълни Петков.

Той коментира и наложеното от президента днес вето върху промените в НПК, с които се върна пленумът на ВСС до влизане в сила на конституционните промени, разделящи го на съдийски  и прокурорски съвет. Според Петков с ветото си Румен Радев вече явно обозначава, че намира промените в конституцията за важни. И подчертава, че не само са добри, а и трябва да влязат в сила веднага, Петков тълкува още, че за Радев забавянето на тези промени - явно вече осъзнати от президента като добри, е "непоносимо".

Той обаче даде знак, че конституционното мнозинство може и да премисли някои от текстовете покрай последното президентско вето, "за да сме сигурни, че не отлагаме с повече време част от тези промени".

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583