Кардиохирург: Българите трябва да обърнат повече внимание на профилактиката

България 01.01.2023 10:37 Снимка: ДНЕС+

Кардиохирург: Българите трябва да обърнат повече внимание на профилактиката

Транскатетърно аортно клапно протезиране е ориентирано към решаване на проблемите на пациенти с аортна стеноза, това каза проф. д-р Диана Трендафилова – началник на клиниката по „Кардиология“ в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков” пред NOVA NEWS.

Тези пациенти имат натрупване на калций по аортната клапа, това са възрастни хора, поясни тя. „Аортната стеноза протича с дълъг асимптомен период. Когато се проявят първите оплаквания, клиничния ход на прогресията на заболяването е много бърза“, обясни лекарят.

Най-често първите симптоми са припадания, прималявания, стенокардия, лесна и бърза умора, каза д-р Трендафилова. „Колкото повече се бавят във времето, толкова повече процедурите стават по-рискови и ефекта след свършената работа е по-малък. Важно е навреме да се предприемат действия. Ехокардиографията поставя дефинитивната диагноза, че има проблем с аортната клапа“, поясни тя. Възстановяването на този тип пациенти е много бързо, каза лекарят.

„Транскатетърно аортно клапно протезиране е ефективен метод, безопасен и щадящ и навлиза и при решаването и на други проблеми. За кардиохирузите това е революция в лечението на този тип сърдечно – съдова патология“, разказа проф. Трендафилова.

"В България куца профилактиката. Българите като образование и здравна просвета трябва да обърнат внимание на това, завърши проф. Трендафилова.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648