Христо Иванов с идея за суперкоалиция, иска дълготрайно управление

България 03.08.2022 11:57 Снимка: ДНЕС+

Христо Иванов с идея за суперкоалиция, иска дълготрайно управление

„Длъжни сме да създадем траен системен политически субект, който да може да гарантира на цяло следващо поколение геополитическата ориентация на страната“, коментира пред ТВ1 съпредседателят на „Демократична България” (ДБ) Христо Иванов.

„Не за един мандат, не между два служебни кабинета, не за няколко месеца“, предупреди Иванов. Според него такъв коалиционен субект трябва да може да направи заявка за самостоятелно управление, да може да поставя условията. 

„Наличието на такъв субект означава, че от началото на кампанията няма да стои изобщо въпросът дали ГЕРБ ще финишира първи. Това ще означава да не разделяме избиратели, които мислят по един и същи начин”, отбеляза лидерът на ДБ. Така той аргументира необходимостта от стабилен дългосрочен политически субект, който да залага на демократична вътрешнополитическа култура.

„Не малка група хора да вземат решения, не поредните лични проекти или решения, които се вземат от някое диванче или от някоя стаичка“ поясни Иванов. 

По думите му трябва да се потърсят тези граждански организации, лица, политически формации, които споделят общите идеали, за да се формира подобен голям субект.

„Ако няма разговор какво трябва да се прави, ще имаме безкрайни служебни правителства“, прогнозира политикът. Той смята, че предстоящата предизборна кампания ще е трудна и ще доведе до още по-фрагментиран парламент.

„Тази кампания ще има две теми, които ще се конкурират - войната и корупцията. Трябва да стане ясно, че това е една и съща тема. Само преди ден се случиха взривове в складове на български производител на оръжие. Трябва да си даваме сметка, че войната е на наша територия”, коментира  съпредседателят на ДБ. Според него в следващото Народно събрание може да се появят формации, които да направят създаването на мнозинство още по-трудно.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648