Хампарцумян: Необходим ни е по-агресивен бюджет за 2022 година, дори с леки дефицити

България 06.12.2021 13:47 Снимка: ДНЕС+

Хампарцумян: Необходим ни е по-агресивен бюджет за 2022 година, дори с леки дефицити

Икономиката има нужда от постковиден рестарт и ускоряване на процесите

Не се очакват драматични проблеми при бюджета за 2022г., коментира пред Нова тв финансистът Левон Харпанцумян. Той препоръча да се изготви по-агресивен бюджет за следващата година, дори с леки дефицити.  

„Бюджетът трябва да ни даде възможност да изхарчим едни пари, които после да се възстановят. Не очаквам съществени драми с приемането на бюджетната рамка за догодина“, обясни доскорошният банкер. По думите му законът задължава министърът на финансите да разработи проект на бюджета през това време на годината.

„Той подлежи на обсъждане и одобрение от парламента. Хората, които ще наследят новия бюджет, ще го оптимизират“, смята Хампарцумян. Той увери, че очакваните нива на инфлация не са стряскащи.

Според финансиста икономиката има нужда от опростяване на администрацията, тъй като светът се пренарежда икономически, не толкова политически. освен това важен е и отговорът на въпроса какво ще бъде мястото на България в този пост пандемичен свят, когато няма да има един производствен център в света, каквато бе ролята на Китай, а ще има няколко хъбове на производство и веригите за доставка ще се пренаредят.

„Икономиката има нужда от постковиден рестарт и ускоряване на процесите. Светът се променя икономически, създават се нови хъбове за производство. При едно по-грамотно управление България може да заеме по-добри позиции“, изтъкна финансистът. Той припомни, че на България се пада 0.4% от стопанския оборот в Европейския съюз.

„Ние сме много мънички икономически. Ако станем три пъти по-добре в обозримо бъдеще, пак ще сме 1.2% от стопанския оборот на ЕС. Не сме заплаха за никого“, уточни финансистът.

По повод преговорите за нов кабинет и обещаното от бъдещия мандатоносител „Продължаваме промяната“, че всяка партия и избраният от нея министър ще ръководят подопечното им министерство, експертът бе лаконичен, че четирите партии имат цели за постигане, които не винаги зависят от политическата им ориентация./NOVA

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648