Големите планински курорти отчитат успешен зимен сезон

България 23.04.2023 13:01 Снимка: ДНЕС+

Големите планински курорти отчитат успешен зимен сезон

Големите планински курорти изразяват задоволство от приключилия зимен сезон, настроени са позитивно и очакват силен летен сезон, предава БНР.

Най-голямото затруднение и предизвикателство през зимата представителите на курортите определят малкото количество сняг в началото на сезона и периодите на анулации и сезонът е най-силният в рамките на последните четири зими, показват данните на Министерството на туризма. Увеличението спрямо миналата година е 24 на сто, а спрямо предпандемичната 2019 г. - с 9 процента.

Малин Бистрин от Сдружението на туристическия бизнес в Банко изрази скептицизъм относно размера на приходите: "Защото със скъпите стоки, които купуваме, скъпите енергоносители, въпреки помощта на държавата, все пак се отрази, но остава споменът от един добър сезон".

Силно присъствие от Израел отчитат от Банско: "Балканските страни силно се представиха. Много силни са румънските туристи, пазар Великобритания - също, българските за нас са изключително важни".

Пазар Великобритания се е възстановил в Боровец, отбелязва Благовеста Томова от Съюза на хотелиерите в курорта: "Гостите ни от Великобритания, този сезон те бележат ръст. Веднага след тях са гостите ни от Блъгария. Интересно е, че за третото място в момента се борят балканските пазари и изненадващо това са гостите ни от Израел".

Увеличение на туристите има и в Пампорово, посочва Мариян Беляков: "Най-много българският пазар, много силно развитие имат вече околни пазари, и ирландски и британски. Имаше осезаем ръст от Молдова, от Сърбия и Македония тази година".

Планинските курорти очакват повишен интерес от туристите и силен летен сезон. За развитието на зимния туризъм са необходими законови промени, които да улеснят инвестирането в ски-курортите, посочи още Мариян Беляков.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364