Главният секретар за протестите: Каквото и да направим, МВР ще бъде виновно

България 13.08.2020 18:44 Снимка: ДНЕС+

Главният секретар за протестите: Каквото и да направим, МВР ще бъде виновно

МВР не пази политически партии, а институции. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов в Елхово. Той посети града с вътрешния министър гл. комисар Христо Терзийски, където връчиха награди на пожарникари и гранични полицаи, помогнали за гасене на пожара в Лесово.

Предпочитам да ме обвиняват, че не съм използвам насилие, отколкото обратното, каза Иванов и допълни, че в момента органите на реда трудно могат да „угодят“ на всички.

„Голяма част от обществото иска да се намесим с всички правомощия, с които разполагаме и да освободим това, което възпрепятства свободното придвижване. Протестиращите казват да не ги закачаме, да не използваме насилие срещу тях. Каквото и да направим, МВР ще бъде виновно. МВР ще го има, независимо коя политическа сила“, допълни Иванов.

От своя страна министърът на вътрешните работи коментира проваленото извънредно заседание на Народното събрание и защо той не е присъствал в парламента.

Терзийски увери, че е имал готовност да отговаря на въпроси на депутати за  упражненото насилие над журналисти и протестиращи по време на Конференцията на ГЕРБ, но липсата на кворум е осуетила намеренията му.

Той съобщи, че СДВР работи върху два сигнала за нарушаване на обществения ред от миналата сряда.

„Единият от сигналите, който е свързан с нападение над журналист, има образувано досъдебно производство, което се наблюдава от Софийска районна прокуратура. Има лице, на което е повдигнато обвинение и е взета мярка за неотклонение“, уточни Терзийски.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448